• time : 00:00
  • Date : Wed Jan 22, 2020
  • item visited : 1196
با حضور دکتر خاوازی و دکتر رضایی معاونین وزارت جهاد کشاورزی
مراسم افتتاحیه دومین كنگره بین المللی و دهمین كنگره پژوهشی زنبورعسل ایران در موسسه تحقیقات علوم دامی كشور برگزار شد

برگزاری افتتاحیه دومین کنگره بین المللی و دهمین کنگره پژوهشی زنبورعسل ایران در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور

به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، دومین کنگره بین المللی و دهمین کنگره ملی پژوهشی زنبورعسل ایران در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور با حضور دکتر خاوازی معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، دکتر رضایی معاون وزیر در امور تولیدات  دامی، دکتر اسماعیل خانیان رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، دکتر اسحاقی رئیس موسسه واکسن وسرم سازی رازی، آقای گرولد بودکر نماینده سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو )، سفیر اسلوونی در ایران و شماری از اساتید، متخصصان، محققان، زنبورداران سراسر کشور در سالن همایش های موسسه تحقیقات علوم دامی کشور آغاز به کار کرد.

در این مراسم دکتر اسماعیل خانیان رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور با خوشامد گویی به میهمانان داخلی و خارجی ضمن سخنانی با اشاره تغییرات اقلیمی در ایران یادآور شد: دستکاری در طبیعت موجب زیان های جبران ناپذیر به انسان ها شده است. وی یادآور شد: با توجه به وضعیت اقلیم و اکولوژی کشور ما توسعه در بخش های مختلف به جز زنبورداری، مناسب و عقلانی نیست زیرا هر قدر توسعه کمی بیشتر شود منجر به تخریب بیشتر زیست بوم خواهد شد.

دکتر اسماعیل خانیان  با بیان اینکه توسعه مخرب بازخورد منفی دارد، اظهار داشت: در سال های گذشته به دلیل عدم شناخت درست از سیستم تغییر اقلیم، سطح آب های زیرزمینی کاهش یافت و تالاب ها به کانون ریزگرد تبدیل شده اند ، همچنین توسعه نامناسب سبب شده تا بسیاری از گونه ها و تنوع ژنتیکی سازگار با اقلیم از دست برود.

وی ادامه داد : توسعه کمی زنبورداری برعکس توسعه دیگر بخش ها به دلیل گرده افشانی که دارد موجب پایداری طبیعت می شود و به همین دلیل روی توسعه کمی این بخش برنامه ریزی خواهد شد.

رییس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور تصریح نمود : یکی  از مسایل مهم در پرورش و تولید عسل،  اعتماد بازار به تولید است که متاسفانه  مشکلات زیادی در این بخش داریم و در این زمینه نیازمند ساز و کار مناسب بوده و باید به صورت علمی و عملی به آن  بپردازیم. 

دکتر اسماعیل خانیان تاکید کرد که پژوهش در بازار و برندسازی از دیگر نیازهای زنبورداری در کشور است که باید توسط اتحادیه ها انجام شود.

در ادامه مراسم دکتر طهماسبی دبیر علمی دومین کنگره بین المللی و دهمین کنگره ملی زنبورعسل و رئیس بخش تحقیقات زنبورعسل طی سخنانی با تاکید بر اهمیت امنیت غذایی یادآور شد: امنیت غذایی یکی از ارکان پایداری و بقا و استقلال کشورهای جهان است. وی افزود: زنبور عسل اهمیت زیادی در امنیت غذایی دنیا دارد به طوری که بدون گرده افشانی، کاهش یک سومی در غذای انسان خواهیم داشت.

ایشان یادآور شد: اهمیت زنبورعسل فقط در تولید عسل که یک غذای لوکس در سفره غذای مردم است نیست بلکه در تولید انواع محصولات کشاورزی نقش خیلی مهمی دارد. وی با بیان اینکه سرانه مصرف عسل در ایران یک کیلوگرم است، گفت:‌ برخلاف مصرف ماهی و گوشت و شیر، در این زمینه از متوسط جهانی بالاتر هستیم و این میزان مصرف چهار برابر متوسط  سرانه جهانی است.

دکتر طهماسبی خاطر نشان کرد: سرانه متوسط مصرف جهانی ۲۵۰ گرم است و  با توجه به شرایط خوبی که در تولید عسل داریم متاسفانه صادرات آن عدد قابل قبولی را نشان نمی دهد.

رییس بخش زنبورعسل موسسه تحقیقات علوم دامی کشور تصریح نمود : در کشور ما 8 میلیون و ۴۰۰ هزار کلنی زنبورعسل وجود دارد که در تعداد کلنی در دنیا چهارمین کشور پس از کشورهای هند، چین و ترکیه هستیم. وی افزود :‌ از نظر تولید عسل براساس آخرین آمار ارایه شده که بیش از ۹۰ هزار تن عسل توسط بیش از ۸۵ هزار بهره بردار تولید می شود رتبه چهارم را پس از کشورهای چین، ترکیه و آرژانتین داریم.

رئیس بخش تحقیقات زنبورعسل موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در پایان یادآور شد: اگر برای صادرات نتوانیم گام های اساسی برداریم با افزایش تعداد زنبورداران به بن بست خواهیم خورد.

در ادامه مراسم دکتر رضایی معاون وزیر در امور تولیدات دامی ضمن سخنانی یادآور شد: زحماتی که در عرصه زنبورداری در مراکز علمی، دانشگاهی کشیده می شود درصد رشد بالایی داشته که موجب افتخار است.

وی با اشاره به استقبال زنبورداران از تولید محصولات جانبی گفت: تولید« ژل رویال» به عنوان یکی از فرآورده های زنبورعسل طی ۲ سال اخیر حدود ۷۰ درصد رشد داشته است.

"ژل رویال" یک ترشح پروتئینی است که از غدد هیپوفارِنکس و فک پایینی زنبورعسل کارگر خارج می شود. تنها غذایی است که در طول عمر ملکه به او داده می شود و همچنین همه لاروهای کوچک در سه روز اول پس از اینکه از تخم خارج شدند با ژل رویال تغذیه می شوند.

این غذای زنبور ملکه، دارای ویژگی های مختلف بیولوژیکی مفید برای سلامت انسان مانند: فعالیت های آنتی اکسیدانی، اثرات ضد باکتری، افزایش ایمنی و اثرات ضد تومور است.

دکتر رضایی در ادامه افزود: با توجه به تنوع فرآورده های زنبور عسل، اکنون در حال نزدیک شدن به ایجاد پالایشگاه تولید عسل به معنای واقعی هستیم زیرا هر کدام از فرآورده های زنبور عسل دنیایی از شگفتی در آن نهفته است.

وی  زهر زنبورعسل را یکی دیگر از محصولات فرعی کندوها دانست و اظهار داشت: تمام محصولات به دست آمده از کلنی ها گران قیمت هستند به طوری که قیمت هر گرم زهر زنبور عسل معادل ۸۰ تا ۱۰۰ دلار ارزش دارد که با یک بشکه نفت برابری می کند.

ایشان خاطر نشان کرد: هر ۱۰ تا ۱۵ کلنی در یک هفته می توانند یک گرم زهر تولید کنند که به نرخ بین ۳۰۰ هزار تا ۶۰۰ هزار تومان فروخته می شود. وی  با اشاره به اینکه هنوز در عرصه زنبور داری و تولیدات و فرآورده های آن خیلی کار داریم، عنوان کرد: هر چند ایران  در این زمینه رتبه سوم یا چهارم دنیا را دارد اما باید در دیگر تولیدات زنبور عسل نیز با فناوری برتر پیش رفت و رتبه خوبی در این مورد کسب کنیم که نیازمند ارتباط مستقیم با دانشگاهیان و استفاده از تحقیقات در این زمینه مهم هستیم.

معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور دام بیان داشت: در چند سال اخیر علم و فناوری در بین بهره برداران زنبور عسل کشور رواج یافته ولی هنوز برای رسیدن به بهترین جایگاه فاصله داریم .وی با بیان اینکه تحقیقات باید دارای مشخصه های تقاضا محوری و محصول محوری باشد، گفت: ارتباط مستقیم بین محققان و دستگاه های اجرایی با بهره برداران باید بیشتر شود زیرا اگر این ارتباط وجود نداشته باشد تحقیقات به بسته دانشی منجر نخواهد شد که در این بخش نقش ترویج نیز پررنگ می شود.

وی افزود: در بخش دامپروری و تولید و پرورش، خوشبختانه کشورمان در زمینه عسل یکی از کم وابسته ترین صنایع ایران به خارج کشور است، اما باید در دیگر زمینه فرآورده های تولیدی زنبور عسل نیز رتبه خوبی در دنیا کسب کنیم.

رضایی با تاکید بر اینکه چرا نباید بیشتر بر روی زهر زنبورعسل کار کنیم، عنوان کرد: امروزه از عسل برای درمان استفاده می شود ولی باید دانست که درمان با عسل از زمان قبل از میلاد مسیح بوده و اکنون در حالی که برای بسیاری از بیماری ها همچون آرتروز و آرتریت از کورتون استفاده می شود می توان با عسل و فرآورده های آن این بیماری ها را درمان کرد.

وی تصریح نمود که موضوعات زیادی در حوزه تولید  این محصول بر روی زمین مانده است و باید نتایج تحقیقات، مقالات و میزگردها را جمع کرده و از آن بهره برداری نمود. 

رضایی همچنین یادآور شد که  باید بر روی محصولات کندو  به صورت علمی کار شود و این در حالی است که باید تا سه سال آینده استفاده از این محصولات در صنعت کاربردی شود.

وی با بیان اینکه با علمی شدن زنبورداری هم زنبوردار و هم کشور از نتایج آن منتفع می شوند، گفت: این موارد موجب ارزش افزوده برای صنعت زنبور داری می شود.

معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور دام افزود: صنعت زنبورداری در حال دگرگونی است، در تشکل ها و صندوق های مالی در این میان رشد داشته ایم و باید با کارهای کوچک و بزرگ دیگر نیز بتوانیم پیشرفت های بهتری را در این صنعت به دست آوریم.

شایان ذکر است که برگزاری دومین کنگره بین المللی و دهمین کنگره ملی پژوهشی زنبورعسل  طی روزهای 2و 3 بهمن ماه جاری  در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور بطول خواهد انجامید. 

6.1.15.0
V6.1.15.0