• time : 10:28
  • Date : Mon May 12, 2025
  • item visited : 48
رئیس مرکز تحقیقات ابریشم کشور، خبر داد:
پتانسیل ۵۰۰ میلیارد ریال ارزش‌ افزوده محصول پیله سالانه در سطوح بهره بردار
رئیس مرکز تحقیقات ابریشم کشور، از آغاز عملیات تولید هسته‌های فناور تخم توغان اصلاح شده در تنها بانک ژن کرم ابریشم کشور خبر داد و گفت: پتانسیل ۵۰۰ میلیارد ریال ارزش‌ افزوده محصول پیله سالانه در سطوح بهره بردار به همت پژوهشگران مرکز تحقیقات ابریشم کشور و با اجرای یک پروژه مصوب سازمان تات در حوزه نوغانداری وجود دارد.

به گزارش روابط عمومی سازمان تات، به نقل از مرکز تحقیقات ابریشم، رئیس مرکز تحقیقات ابریشم کشور، از آغاز عملیات تولید هسته‌های فناور تخم توغان اصلاح شده در تنها بانک ژن کرم ابریشم کشور خبر داد.

رضا صورتی زنجانی، گفت: پروژه ملی با هدف تثبیت فناوری تولید تخم نوغان اجداد و ارتقای کیفیت آن، گامی مهم در جهت افزایش .... عرصه‌های تولیدی محسوب می‌شود که با ورود 8 هیبرید تجاری کرم ابریشم پر محصول به خط تولید دستگاه های اجرایی متولی تولید تخم نوغان می تواند سالانه ۵۰۰ میلیارد ریال محصول پیله بیشتری در سطوح بهره برداران  ایجاد ‌کند.
ارزش افزوده ایجاد شده در محصول پیله در ابعاد ملی در سطوح بهره برداران که اغلب از اقشار کمتر برخوردار روستایی محسوب می شوند حاکی از اهمیت ضریب نفوذ دانش در عرصه های تولیدی است.
*****
وی، افزود: تولید 60 کارت تخم نوغان اجداد که به سفارش مرکز توسعه نوغانداری در سال 1404 در مرکز تحقیقات ابریشم کشور صورت می گیرد می تواند با تولید بیش از 43 هزار جعبه تخم نوغان اصلاح شده در بازه زمانی 2 ساله آینده تا رسیدن به مرحله F پروژه مذکور با ظرفیت تولید بیش از 43 هزار جعبه تخم نوغان F1 که در میان نوغانداران توزیع می شود با بهره گیری از هیبرید های جدید اصلاح شده IRA امکان افزایش تولید پیله تا ۱۵ درصد را فراهم می‌کند. واریته‌های اصلاح شده تخم نوغان که در خط تولید قرار گرفته‌اند، منجر به ایجاد ارزش افزوده سالانه بیش از ۵۰۰ میلیارد ریال در سطح بهره‌برداران خواهد شد.
صورتی زنجانی، اضافه کرد: این در حالی است که تنها ۲ میلیارد ریال هزینه برای انجام این پژوهش  صرف شده است.  
وی با اشاره به دستاورد اخیر این مرکز در معرفی ۸ هیبرید تجاری بر محصولات ابریشمی، اظهار کرد: این پروژه نمادی از توانمندی محققان داخلی در بومی‌سازی فناوری و کاهش وابستگی به واردات است. دستیابی به این فناوری نه تنها تولید ملی را تقویت می‌کند، بلکه نقطه عطفی برای رسیدن به اهداف تجاری در سال‌های آینده خواهد بود.

رئیس مرکز تحقیقات ابریشم کشور، افزود: پروژه تولید تخم نوغان اصلاح شده پس از طی فرایند پرورش، ظرفیت ارائه خدمات به دستگاه‌های اجرایی نظیر مرکز توسعه نوغانداری کشور را نیز دارد و انتظار می‌رود با تکمیل آن، شاهد افزایش چشمگیر تولید ابریشم در ابعاد ملی باشیم.

این مقام مسئول، گفت: ایران با پیشینه‌ای بسیار غنی در تولید ابریشم،خاستگاه پیله زرد در جهان محسوب می شود و با اقلیم متنوع کشور در تمام استان های ایران علاوه بر کشت درخت توت امکان نوغانداری وجود دارد کما اینکه در طی 3 سال گذشته در 29 استان نوغانداری صورت گرفته است و استان های نظیر گیلان، خراسان رضوی مازندران و گلستان به عنوان قطب های اصلی تولید پیله شناخته می شوند، همچنین برنامه های   توسعه‌ای برای گسترش فعالیتها به مناطق مستعد دیگر در دست اجراست.
چالش وابسته شدن پیله کرم ابریشم به عنوان محصول نهایی نوغان داری به صنعت فرش به عنوان مهمترین عامل در رکود نوغانداری طی دو دهه گذشته بوده است که متاثر از صادرات فرش و شکوفایی این صنعت، بلافاصله نوغانداری را دچار فراز و فرود کرده است
 خوشبختانه در طی ۳ الی ۴ سال گذشته استقبال از نوغانداری با حمایت های  دولت و وزارت جهاد کشاورزی روند رو به رشد را سپری می‌کند و محصول پیله کشاورزان  به قیمت‌های بسیار مناسبی و قیمت توافقی خرید می‌گردد به طوری که نه تنها دوران رکود در نوغانداری پس از دو دهه سپری شده بلکه باید گفت تولید پیله ابریشم امروزه تکافوی زحمات کشاورزان را دارد.
وی، در پایان عنوان کرد: این دستاورد علمی که حاصل تلاش مستمر پژوهشگران مرکز تحقیقات ابریشم کشور از مراکز زیرمجموعه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی است، به‌عنوان گامی بلند در مسیر توسعه فناوری‌های نوین کشاورزی و تقویت زنجیره ارزش صنعت ابریشم شناخته می‌شود.

photo18617238679.jpg

 

6.1.15.0
V6.1.15.0