به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام هفتمین کاروان ترویج بهرهوری ویژه الگوی کشت ملی محصولات زراعی کشت پاییزه 04-1403 همزمان با سراسر کشور و به میزبانی شرکت تعاون روستایی در شهرستان بدره، یکی از 500 نقطه در سراسر کشور برگزار شد.
در این رویداد، محمد آرمیون، عضو هیات علمی و محقق مرکز تحقیقات ایلام با حضور مدیر جهاد کشاورزی، کارشناس اداره ترویج، مسئولین و کارشناسان مدیریت (واحدهای حفظ نباتات، مکانیزاسیون و زراعت)، نماینده صندوق بیمه محصولات کشاورزی و جمعی از بهرهبرداران و تسهیلگران که شرکت تعاون روستایی میزبان این رویداد بودند.
عضو هیئت علمی ضمن تشریح اهمیت اجرای کاروانهای ترویجی به عنوان یکی از روشهای جریانساز اجتماعی و یک سنت حسنه گفت: قرار گرفتن کشاورز و بهرهبردار، اجرا، ترویج و تحقیقات در یک خط در ابتدای فصل زراعی عامل اصلی و اساسی انقلاب بهرهوری، تولید پایدار و ضامن امنیت غذایی در پویش ملی ایرانیان برای امنیت غذایی است.
وی در ادامه بیان داشت : ترویج بهرهوری ویژه الگوی کشت ملی هم یک الزام قانونی بر اساس برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران و هم یک الزام عقلانی است که هر ساله حدود 70 درصد کشت و کارهای زراعی و کشاورزی در فصل پاییز در سطح 9 میلیون هکتار در سطح کشور انجام و از آن حدود 90 میلیون تن ماده غذایی تولید شده، که با افزایش جمعیت به بیش از 150 میلیون نفر نیاز به تولید بیش از 185 میلیون تن ماده غذایی برای تامین امنیت غذایی پایدار کشور بوده، که با عدم رعایت الگوی کشت نمیتوان این میزان محصول را تولید کرد.
به گفتهی آرمیون؛ در سال زراعی 1403-1402 از 2 هزار هکتار سطح زیر کشت گندم در شهرستان بدره 2 هزار و 700 تن گندم با متوسط عملکرد 1350 تولید شده، این در حالی که در پایگاه نوآوری ویژه الگوی کاشت دیم در روستای آبچشمه بخش هندیمنی شهرستان در مقطع زمانی مشابه، متوسط عملکرد مزرعه که در آن 10 رقم جدید اصلاحی گندم مورد ارزیابی قرار گرفته، برابر با 4 هزار کیلوگرم در هکتار بود. ایشان نتیجه گرفتن تفاوت متوسط عملکرد گندم بین پایگاه نوآوری و مزارع کشاورزی ناشی از خلاء عملکرد به علت عدم رعایت الگوی کشت محصولات زراعی دیم توسط کشاورز است. لذا عملیاتی کردن ترویج الگوی کاشت در سطح مزارع شهرستان میتوان در محصول گندم قادر به تولید بیش از 8 هزار تن بوده، که اتفاق این عمل باعث جهش حقیقی تولید در دیم زارهای شهرستان با حفظ منابع پایه تولید از جمله خاک و حفظ محیط زیست و انقلاب بهرهوری و پایداری تولید با رعایت الگوی کشت محصولات زراعی دیم در شهرستان خواهد شد.
محقق مرکز تحقیقات ایلام ادامه داد: الگوی کشت یک برنامه محاسباتی است که حاصل ترکیب و تلفیق سه لایه اطلاعات دادههای هواشناسی، دادههای پروفیل خاک و دادههای نیازهای اقلیمی مطلوب گیاهان زراعی جهت تولید یک نقشه عملیاتی رنگی مناسب است، که برای هر منطقه از شهرستان گیاهانی که بیشترین تولید اقتصادی با بالاترین بهرهوری پیشنهاد میدهد.
وی در جمع حاضر بیان داشت: برنامه محاسباتی الگوی کشت تصویری نسبت به تهیه الگوی کشت سنتی که مستلزم اجرای تناوب زراعی گیاهان در قالب پروژههای تحقیقاتی برای سالهای زراعی طولانی است؛ سریعتر، جامعتر و دقیقتر است.
در ادامه؛ محمد آرمیون نتایج و دستاوردهای حاصل از پایگاه نوآوری ویژه الگوی کاشت محصولات دیم شامل غلات، حبوبات، گیاهان علوفهای و گیاهان روغنی که در سالهای زراعی 1402-1401 و 1403-1402در این شهرستان اجرا شده بود را برای کشاورزان، بهرهبرداران و کارشناسان شرکت کننده در رویداد ارائه داد و توصیه کرد: کشاورزان ارتباط خود را با مدیریت جهاد کشاورزی بهتر کرده و همچنین به توصیههای کارشناسان این مدیریت توجه کنند.
عضو هیات علمی در پایان گفت: فعالیت کشاورزی یک فعالیت پیچیده و مشترک بین کشاورزان و دولت است که برای عملیاتی کردن الگوی کاشت باید هر دو طرف دولت و کشاورز در بحث تامین نهادهای کشاورزی از جمله بذر، کود، علفکش، قارچکش و آفتکش، تامین اداوات مناسب و بازاریابی و خرید تظمینی از سوی دولت و اجرای صحیح و دقیق برنامه الگوی کاشت توسط کشاورزان متعهد باشند.
گفتنی است؛ محقق مرکز در جلسه پرسش و پاسخ با مشارکت بهرهبرداران و کشاورزان شرکت کرده، که ضمن پاسخگویی به سوالات کشاورزان، راهکارهای علمی برای هر مورد ارائه داد.