به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام روز انتقال یافتههای تحقیقاتی با عنوان «نهال گواهی شده، هرس و تغذیه در تاکستانها» در بخش زرینآباد شهرستان دهلران برای باغداران حوزهی شهرستان دهلران و با حضور معاونت بهبود تولیدات گیاهی و مدیریت باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان و مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان دهلران، با ارایه حجت بخشوده از محققان مرکزتحقیقات کشاورزی در تاریخ بیست و هشتم بهمن ماه سالجاری در یکی از تاکستانهای بخش زرینآباد برگزار شد.
کارشناس مسئول واحد تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال استان ایلام گفت: دو مؤلفه اساسی در نهال «اصالت» و «سلامت» رقم دارای اهمیت بوده و باغداران در زمان خرید نهال باید به تاریخ تولید نهالها که بر روی لیبل یا اتیکت نهالها موجود است توجه کرده و از خرید نهالهای فاقد لیبل یا لیبلدار باگذشت دو سال از تاریخ سالجاری خودداری کنند.
بخشوده با بیان اینکه در حال ساماندهی مراکز تولید نهال وعرضه و جایگاههای نهال در سراسراستان با همکاری تمام مراجع ذیصلاح هستیم، افزود: در مراکز تولید نهال دو نوع اتیکت برای نهالها در نظر گرفته میشود که در نوع اول، به نهال لیبل سفید معروف است وبه شکل خوداظهاری از سوی تولیدکنندگان نهال اطلاعات در اتیکت نوشته میشود.
بخشوده با تأکید بر اهمیت نهال لیبل آبی در تولید نهال، تصریح کرد: لیبلها، شناسنامه یک نهال محسوب میشوند و نهالهای لیبل آبی، گیاهانی هستند که «اصالت» و «سلامت» آنها بصورت صددرصد مورد تأیید است.
وی با توجه به فصل جابجایی نهال ضمن توصیه به باغداران برای استفاده از نهالها با لیبل آبی، یادآور شد: این نهالها عاری از ویروس بوده و سبب افزایش ۳۰ درصدی محصولات باغی میشوند.
محقق مرکز تحقیقات ایلام گفت: استفاده از نهال لیبل آبی احداث باغهای متراکم و فوق متراکم را برای استان و باغدار بههمراه دارد که میتواند با همین منابع آب و خاک موجود، انقلابی در بخش باغبانی استان به ارمغان آورد.
بخشوده در بخش دیگری ازاین دوره گفت: متاسفانه در برنامهی مدیریتی اکثر باغداران استان دو عملیات تغذیه و هرس مغفول مانده ویا باغداران بدون آنالیز خاک وبرگ و تفسیر کودی اقدام به استفاده از کودهای پر مصرف (ماکرو) و کم مصرف (میکرو) میکنند که علاوه بر هدر رفت منابع اقتصادی باغدار در خرید کودهای شیمیایی وآلی، احتمال بیشبود عناصر برای درخت و ایجاد مسمومیت غذایی دور از انتظار نیست. از طرفی وجود گچ، سنگ نمک و آهک کل در خاکهای استان (۳۵تا ۶۵درصد )که موجب PH قلیایی خاکهای استان شده و در نتیجه عناصر غذایی خاک خصوصا ریزمغذیها را غیر قابل جذب برای درختان کرده، یکی دیگر از عوامل طبیعی کاهش عملکرد درختان میوه در استان ایلام است ،که لازم است باغداران هوشمندانهتر در بحث اصلاح بافت خاک وعملیات تغذیه زیر نظر متخصصان با تجربه اقدام کنند.
وی درادامه به اهمیت و نقش استفاده از بهسازهای خاک و محرکهای رشد گیاهی اشاره کرد و گفت: با توجه به خواص فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاکها در استان ضرورت دارد بعد از آنالیز خاک باغات، به انتخاب بهینهی بهسازهای متنوع، با توجه به وضعیت خاک باغ خود پرداخته و در صورتی که خواهان تولید اقتصادی از باغ احداثی هستند، از محرکهای رشد از جمله مواد هیومیکی (اسید هیومیک) که مقاومت در برابر تنش سرما وکم آبی، اسیدهای آمینه و جلبکهای آبی و باکترهای مفید که موجب بهبود عملکرد وکیفیت در میوهها میشوند، استفاده کنند.
محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان در پایان به دلایل ، اهمیت و انواع هرس در درختان میوه و خصوصا در تاکستانها ، روشهای پرورش ارقام مختلف انگور در استان پرداخت وضمن انجام عملی هرس در یکی از تاکستانهای بخش زرینآباد، به سوالات باغداران شرکت کننده در این دوره پاسخ گفت.
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان کلیک کنید




