به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی ومنابع طبیعی استان کرمان؛ محمدرض کدوری به مناسبت روز ملی گل محمدی و گلاب در گفتگو با روابط عمومی مرکز گفت: گل محمدی از لحاظ گیاه شناسی درختچهای ایستاده، بلند، تقریباً انبوه با ساقههای متعدد، و برگهای آن غالباً ۵ برگچهای و بندرت هفت و نه برگچه ای وگلها به رنگ صورتی، کم و بیش بزرگ و معطر میباشد. و طول دوره گل دهی آن حدود ۲۰ تا ۲۵ روز است.
وی افزود: رویشگاه آغازین گل محمدی سرزمین ایران بوده از ایران به کشورهای دیگر انتقال گردیده است. بلغارستان به عنوان مهمترین تولید کننده عمده اسانس گل محمدی در جهان شناخته میشود و بسیاری از بازارهای جهانی مربوط به این کشور است.
عضو هیات علمی بخش تحقیقات جنگل و مرتع خاطر نشان کرد: اهمیت گل محمدی در ایران به دلیل مقاومت به خشکی و شرایط نامساعد محیطی و ایجاد اشتغال بسیار زیاد میباشد. گل محمدی یکی از گیاهان دارویی است که میتوان آن را در شیبهای تند کشت کرد. از لحاظ سطح زیر کشت ، ایران بالاترین سطح زیر کشت گل محمدی را در دنیا به خود اختصاص داده است و پس از آن کشورهای بلغارستان، ترکیه، سوریه، افغانستان و عربستان کشورهای هستند که در آنجا گل محمدی تولید میشود و این نشان دهنده رقابت در بازار گل محمدی است، لذا تولید محصول ارگانیک و با کیفیت بالا میتواند بازارهای جهانی را تحت تاثیر قرار دهد.
وی گفت: گل محمدی دارای محصولات تجاری شامل غنچه و گلبرگ خشک، گلاب اسانس اول، اسانس دوم، اسانس تام، کانکریت و آبسلوت میباشد. بعضی از این محصولات مثل کانکریت و آبسلوت در کشور ما فقط در حد آزمایشگاهی تولید میشود.طول دوره برداشت گل محمدی بین ۲۰ تا ۲۵ روز میباشد که از بعد از اذان صبح شروع وتا ساعت ۹ صبح که هوای منطقه خیلی گرم نشده است ادامه دارد. اگر زمان برداشت گل محمدی بعد از این زمان باشد رنگ صورتی گل به سفیدی میگراید و کیفیت و میزان اسانس آن کاهش پیدا میکند.
وی در ادامه به بیان فرصت ها و تهدیدات گل محمدی در استان کرمان پرداخت.
مهمترين نقاط قوت و فرصتهای گل محمدی در استان کرمان شامل: کیفیت بالای محصولات گل محمدی استان کرمان(منطقه لاله زار)،امکان تولید ارگانیک گل محمدی،وجود ظرفیتهای بالقوه در زمینه تولید محصول و فرآوردههای دارویی،سطح زیر کشت بالای گل محمدی و پتانسیل تولید بالا،سابقه تولید گل و گلاب و اسانس گل محمدی از استان کرمان،وجود صنایع تبدیلی و فرآوری محصول در شهرستان بردسیر،وجود مناطق مستعد کشت گونه گل محمدی در استان کرمان،توانايي ايجاد اشتغال بخش كشاورزي با توسعه فرآوری محصول،وجود رسانههاي جمعي به منظور اطلاع رساني و آموزش كشاورزان،امکان ایجاد بوم گردی و برگزاری جشنوارههای گل محمدی در استان کرمان است.
نقاط ضعف و تهديدات گل محمدی شامل:خام فروشي و عدم تولید محصول نهایی (کانکریت، آبسلوت)، عدم تولید دارو و فرآوردههای دارویی، بهداشتی و غذایی،عدم آموزش و مدیریت مناسب در گلستانهای گل محمدی،هزینه بالای برداشت گل توسط کارگر،عدم وجود ماشین آلات برداشت گل،طولانی بودن دوره اقتصادی شدن پایههای گل محمدی (از سال چهارم به بعد)،سرمازدگی بوتههای گل محمدی در زمستان و سرمازدگی محصول گل محمدی در ابتدای فصل،مشکل مبارزه با آفات و بیماری به دلیل ارگانیک بودن محصول گل در مناطق کشت،عدم آگاهی از میزان نیاز بخش صنعت از میزان تولید گل محمدی، فروش فلهای گل محمدی به سایر استانهای کشور،عدم درجهبندی و بستهبندی مناسب غنچه و گل خشک، عدم وجود تعاونیها و تشکلهای متخصص بازاریابی با حضور تولید کنندگان گل،حضور دلالهای گل محمدی از ابتدای فصل برداشت و خرید با قیمت پایین گل و غنچه در استان کرمان است.
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان کلیک نمایید

