به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور؛ روستایی در شروع کشتهای پاییزه در دیمزارها در مصاحبه با خبرنگار صداوسیمای استان آذربایجان شرقی گفت: رعایت دستورالعملهای فنی مؤسسه و دانش بینان کردن کشاورزی دیم موجب افزایش ۳۵ درصدی در تولید محصولات زراعی در سال گذشته است وی افزود: از مهمترین عوامل مؤثر در افزایش بهره و راندمان تولید میتوان به استفاده از ارقام پرمحصول، تابآور و دارای دامنه مناسبی از مقاومت به بیماریها، افزایش ضریب نفوذ ارقام جدید در دیمزارها، استفاده کود پایه در کشت پاییزه، مقدار مناسب بذر در واحد سطح، تاریخ و عمق کشت مناسب اشاره نمود.
رئیس مؤسسه خطاب به کشاورزان اظهار داشت: برای افزایش تولید گندم دیم مهمترین فاکتور تأثیرگذار را مدیریت مناسب زمان کاشت برای بهکارگیری دانش فنی عنوان کرد و گفت: اگر در زمان کاشت توصیههای تحقیقاتی بهخوبی بکار گرفته شوند، امکان تولید محصول اقتصادی برای بهرهبردار تحت هر شرایطی فراهم خواهد شد. چون دانش فنی و بستههای زراعی برای سناریوهای مختلف (خشکسالی، شرایط نرمال و ترسالی) تهیه شده است و کشاورزان عزیز بایستی بیشترین دقت در مدیریت کاشت را داشته باشند.
روستایی استفاده از کودهای پایه در پاییز به میزان ۸۰ کیلوگرم کود اوره و ۵۰ کیلوگرم سوپر فسفات تریپل (موقع کشت و با جاگذاری کود زیر بذر) را یکی از عوامل مهم پایداری و افزایش تولید گندم در دیمزارها برشمرد و ادامه داد: مصرف یک کیلو کود ازته در پاییزه موجب افزایش ۱۰ الی ۱۲ کیلوگرمی عملکرد گندم در دیمزارها خواهد شد.
رئیس مؤسسه اعلام کرد: در سال زراعی جاری برای کاشت چهار میلیون هکتار گندم دیم حدود شش و صد هزارتن بذر نیاز است که سی و سه درصد آن در کشور تولید شده است که با تلاش محققین این مؤسسه و بخش خصوصی ضریب استفاده از بذر رسمی در برنامه جهش تولید به چهل و پنج درصد خواهد رسید.
شایانذکر است مؤسسه دیم از بدو تأسیس ۵۰ رقم گندم معرفی کرده است که ۲۷ رقم گندم نان زمستانه و بینابین برای مناطق سرد و معتدل، ۱۲ رقم گندم دورویم برای تولید پاستا و ماکارونی برای کشت در مناطق معتدل و گرمسیر دیم و ۱۱ رقم گندم نان بهاره برای مناطق گرمسیری بوده است.