به گزارش روابط عمومی مرکز آموزش عالی امام خمینی(ره)؛ همایش تخصصی "کاربرد هوش مصنوعی در تولید، فرآوری و اقتصاد گیاهان دارویی" با همکاری موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور و اتحادیه انجمنهای گیاهان دارویی کشور و با حضور ربانینسب سرپرست مرکز آموزش عالی امام خمینی(ره)، رضایی رئیس اتحادیه انجمنهای علمی گیاهان دارویی کشور و جمعی از مدیران، محققان،بهرهبرداران و کارشناسان به صورت حضوری و مجازی با بیش از 365 نقطه اتصال در محل سالن شتابدهی بهرهبرداران برگزار شد.
ربانی نسب در جمع صاحب نظران و اساتید این همایش گفت: امروز در اینجا جمع شدهایم تا از پیوند دو دنیای به ظاهر دور، اما عمیقا مرتبط؛ هوش مصنوعی این کودک پر جنب و جوش عصر دیجیتال و گیاهان دارویی، این میراث کهن و حکمت هزاران ساله طبیعت، سخن بگوییم.
قرنهاست که بشر دردهایش را با عصاره برگها، ریشهها و گلهای زمین درمان کرده است. ایران، با تنوع بینظیر گیاهی خود، همیشه یکی از گهوارههای این دانش بوده است.اما امروز، این گنجینه در خطر است و تغییرات اقلیمی، رویشگاههای طبیعی را تهدید می کند. دانش بومی مرتبط با گیاهان دارویی رو به فراموشی است و کشف ترکیبات موثر جدید، مانند یافتن سوزنی در انبار کاه، هزینه و زمان می طلبد.
وی افزود: هوش مصنوعی، دیگر یک ابزار ساده نیست؛ یک شریک هوشمند است که می تواند پیشبینی رویشگاههای گیاهان دارویی، با تحلیل دادههای اقلیمی و خاکی، بهترین مناطق کشت را شناسایی کند. وی از مزایای بهرهمندی از هوش مصنوعی گفت: الگوریتمهای یادگیری عمیق ساختار ملکولی گیاهان را بررسی می کنند و ترکیبات دارویی جدید را پیش از آزمایشگاه پیش بینی می نمایند. حفظ دانش بومی با تبدیل تجربیات کهن کشاورزان و عطاران به پایگاههای داده دیجیتال از فراموشی آنها جلوگیری میکند و در حوزه مبارزه با قاچاق گیاهان کمیاب، سیستمهای شناسایی تصویری هوش مصنوعی می توانند گونههای در معرض خطر را در مرزها ردیابی کنند.
وی تاکید کرد: برای جلوگیری از استخراج بیرویه گیاهان دارویی و نابودی بیشتر آنها، نیازمند تدوین "منشور اخلاقی هوش مصنوعی سبز" هستیم و حمایت از این حوزه، سرمایهگذاری برای سلامت نسلهای آینده است.
ربانی نسب در پایان به داستان مرد کشاورزی اشاره کرد که در دامنه دنا، هر صبح با چکشی چوبی، ریشه گیاهان کوهی را میکوبید تا دارویی برای دردهای مردم بسازد. امروز آن چکش چوبی می تواند به یک ابر رایانه تبدیل شود. اما روح آن کار، همان روح زندگی بخشی به انسانهاست. بیایید با هم اثبات کنیم که فناوری میتواند نه تنها با طبیعت همساز شود، بلکه جان تازه ای به آن ببخشد.
وی در پایان سخنان خود از حافظان خردمند گنجینه های سبز ایران تشکر کرد و بر تدوین "منشور اخلاقی هوش مصنوعی سبز" تاکید نمود.
شایان ذکر است این همایش با سخنرانی علیرضا کرباسی عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد با موضوع «نقش هوش مصنوعی در کسب و کارهای کشاورزی با تاکید بر گیاهان دارویی»، سرور خرم دل و فرشاد هاتفی دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد و کارشناس ارشد رشته میکروبیولوژی دانشگاه فردوسی مشهد با موضوع «کاربرد هوش مصنوعی به عنوان رویکردی نوین در شناسایی و تعیین اثرات سایکولوژیک و ضدالتهابی گونه دارویی گل راعی (Hypericum perforatum)، عباس گرجی محقق مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور با موضوع «کاربرد هوش مصنوعی در کنترل کیفیت و تشخیص تقلب در صنعت گیاهان دارویی»،فائزه دریایی استادیار مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور با موضوع «هوش مصنوعی و پژوهش در حوزه گیاهان دارویی»، روح اله رحیمی استادیار مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور با موضوع «کاربردهای هوش مصنوعی در فرآوری گیاهان دارویی»، محمدرضا لبافی حسین آبادی عضو هیأت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی با موضوع «ربات هوشمند: پاسخگویی به نیازهای کشاورزان در انتخاب گیاهان دارویی»، آیدین حمیدی دانشیار مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال با موضوع «کاربرد هوش مصنوعی و بینایی ماشینی در آزمونهای گواهی بذر»، محمود بیات دانشیار مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور با موضوع «کاربرد فناوریهای نوین هوش مصنوعی در مدیریت گیاهان دارویی، کاربرد در تولید و تعیین عوامل تاثیرگذار بر تولید بهینه و در بررسی کیفیت و بسته بندی گیاهان دارویی»، مسعود کثیری دانشیار دانشگاه اصفهان با موضوع «نقش هوش مصنوعی در راهنمای استفاده از گیاهان دارویی و چالشهای آن» برگزار شد.



