به گزارش روابط عمومی سازمان تات، علیاکبر ناصری، مسؤول تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال خراسان شمالی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: نان و گندم قوت غالب جامعه است، اما در حال حاضر در تولید آن با مشکلات زیادی مواجه هستیم.
وی با اشاره به اینکه در تولید گندم با مشکلاتی همچون کاهش نزولات آسمانی، خشکسالی، تغییرات اقلیمی، بروز آفات و ... مواجه هستیم، گفت: با توجه به مشکلاتی که در حوزه تولید این محصول استراتژیک پیش رو است باید به سوی یافتههای علمی در جهت پایداری و افزایش تولید پیش رویم.
ناصری افزود: یکی از این راهها استفاده از ظرفیت علم و دانش در زمینه بذرهای اصلاحشده و مقاوم به خشکسالی، کاهش بارندگی، تغییر اقیلم و امراض و آفت است.
نقش ۳۵ درصدی بذور در تولید غلات
وی با تاکید بر اینکه تولید بذرهای فناورانه یکی از اهداف مهم در تولید غلات است، ادامه داد: بذور تا ۳۵ درصد در تولید نقش دارند که از درصد بالایی برخوردار است.
این مقام مسئول بیان کرد: در کشور برای تولید غلات یک میلیون تن بذر سالانه استفاده میشود که ۵۰۰ هزار تن از این میزان بذور اصلاح شده و مابقی بذور خود مصرفی است.
تولید بیش از ۱۳ هزار تن بذر اصلاحشده در خراسان شمالی
وی بیان کرد: باید تولید بذرهای اصلاحشده برای مزارع آبی تا ۶۰ درصد و در مزارع دیم تا ۴۵ درصد برسد که در خراسان شمالی برای امسال برنامهریزی شده تا میزان بذور اصلاح شده به ۱۳ هزار و ۴۰۰ تن برسد که با تولید این میزان به ۴۷ درصد از تامین نیازها رسیده ایم.
مسؤول تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال خراسان شمالی گفت: در خراسان شمالی در حال حاضر ۲۷ رقم اصلاح شده تولید و مصرف میشود و استقبال کشاورزان از این بذرها خوب است.
۸۵ درصد گندمکاران براساس اصول فنی کار میکنند
وی در ادامه اظهار کرد: یکی از اقداماتی که برای گندمکاران استان در حال انجام است، آموزش روشهای نوین به زراعی است تا کشاورزان روشهای سنتی تولید گندم را کنار بگذارند و تغییر در سبک مدیریت در مزرعه را انجام دهند که این امر مبتنی بر یافتههای علمی و تحقیقاتی است. در این زمینه، در استان اقدامات بسیار خوبی انجام شده و از نتایج علمی بهدست آمده به نحو احسن استفاده شده است، بهطوری که ۸۵ درصد گندمکاران براساس اصول فنی و دستورالعمل های فنی کار میکنند.
مسؤول تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال خراسان شمالی بیان کرد: ۱۵ درصد باقیمانده کشاورزان خردهمالک یا افرادی هستند که در مناطق دوردست فعالیت میکنند و برای دستیابی به ظرفیتهای علمی و روشهای نوین دسترسیهای لازم را ندارند.
۳۰ درصد نان تولیدی تبدیل به ضایعات میشود
وی در ارتباط با نان نیز گفت: مقدار زیادی از نان تولیدی تبدیل به ضایعات میشود، به طوری که طبق بررسیهای صورت گرفته ۳۰ درصد از نان تولیدی در کشور تبدیل به ضایعات میشود. حدود ۱۲ میلیون تن نیاز کشور برای تولید نان به گندم است که از این میزان گندم چهار میلیون تن تبدیل به ضایعات میشود.
ناصری خاطرنشان کرد: برای جلوگیری از دورریز نان باید کیفیت آن افزایش یابد و از سوی دیگر فرهنگ سازی لازم در این زمینه انجام شود.
وی تاکید کرد: نان از قدیم بهعنوان رزق و روزی برای مردم مقدس بوده و در گذشته به دورریز و اسراف نان توجه میکردند، اما به این امر مهم کمتر توجه شده است.