برگزاری دوره "آفت‌کش‌ها و فرمولاسیون‌های جدید سموم" در ایلام

آموزش تخصصی در حوزه کشاورزی
۲۹ مرداد ۱۴۰۴ | ۰۷:۴۷ کد : ۱۸۸۳ اخبار مراکز
تعداد بازدید:۵۸
دوره آموزشی تخصصی "آفت‌کش‌ها و فرمولاسیون‌های جدید سموم" که با هدف ارتقای دانش و مهارت کارشناسان و بهره‌برداران بخش کشاورزی در زمینه آشنایی با فرمولاسیون‌های جدید سموم و ترویج مصرف بهینه و علمی آفت‌کش‌ها برای کاهش خسارات آفات و صیانت از محیط زیست عنوان شده با تدریس رحیم اللهیار و با نظارت رئیس اداره آموزش کارکنان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی ایلام در سالن آموزشی این مرکز و همچنین به‌صورت وبینار و حضوری برگزار شد.
برگزاری دوره "آفت‌کش‌ها و فرمولاسیون‌های جدید سموم" در ایلام

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ایلام، در این دوره آموزشی، مفاهیم پایه‌ای مرتبط با آفت‌کش‌ها، ویژگی‌های یک آفت‌کش مطلوب، انواع فرمولاسیون‌ها و راهکارهای مدیریت مصرف سموم مورد بررسی قرار گرفت.

رحیم اللهیار مدرس این دوره، آفت‌کش را ترکیبی برای نابودی یا کنترل آفات، جلوگیری از فعالیت و یا کاهش جمعیت آن‌ها تعریف کرد و افزود: هر ماده‌ای که بر موجودات زنده اثر زیانبار بگذارد، سم نامیده می‌شود، اما لزوماً باعث مرگ آن‌ها نمی‌شود و ممکن است فقط آثار تضعیف‌کننده ایجاد کند.

وی با اشاره به ویژگی‌های یک آفت‌کش مطلوب اظهار داشت: یک آفت‌کش باید برای آفت موردنظر بسیار سمی و دارای اثر سریع باشد، در عین حال کمترین اثر منفی را بر محیط زیست، انسان، دام و حشرات مفید داشته باشد. همچنین نباید موجب تغییر در طعم و بوی محصول شود یا باقیمانده خطرناک برجای بگذارد.

اللهیار در ادامه به انواع سموم شامل تماسی، گوارشی، تدخینی و سیستمیک پرداخت و توضیح داد: به‌عنوان نمونه، سموم گوارشی تنها پس از ورود به دستگاه گوارش آفات مؤثر هستند، در حالی که سموم تدخینی از طریق تنفس وارد بدن حشرات می‌شوند.

مدرس دوره همچنین یکی از دلایل اصلی مصرف بی‌رویه سموم را مقاومت آفات دانست و تصریح کرد: مقاومت ویژگی وراثتی است که به‌دلیل انتخاب طبیعی در جمعیت‌های آفت ایجاد شده و از نسلی به نسل دیگر منتقل می‌شود. برای مدیریت این موضوع باید از راهکارهایی مانند کاهش دفعات و دوز سمپاشی، تناوب مصرف سموم و انتخاب زمان مناسب سمپاشی استفاده کرد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به تقسیم‌بندی قارچ‌کش‌ها اشاره کرد و گفت: قارچ‌کش‌ها به دو دسته محافظ و معالج تقسیم می‌شوند و معمولاً به دلیل پایداری کوتاه‌مدت در سطح گیاه (۵ تا ۲۵ روز)، ترکیب همزمان چند قارچ‌کش توصیه می‌شود.

اللهیار درباره مصرف علف‌کش‌ها نیز یادآور شد: علف‌کش‌های دومنظوره در گندم حداکثر سه سال متوالی، علف‌کش‌های باریک‌برگ‌کش رایج ۵ تا ۷ سال و علف‌کش‌های هورمونی نظیر توفوردی می‌توانند به مدت طولانی استفاده شوند.

کلیدواژه‌ها: دوره آموزشی آفت‌کش علف‌کش سازمان تات مرکز تحقیقات ایلام

آخرین ویرایش۱۵ شهریور ۱۴۰۴

اخبار مرتبط