رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل:
بذور اصلاح شده، تضمینکننده امنیت غذایی و تابآوری کشاورزی

به گزارش روابط عمومی سازمان تات به نقل از مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، کمال شهبازی گفت: بذر به عنوان اندام اصلی تکثیر و تولید گیاهان زراعی، عامل دستیابی به پتانسیل واقعی عملکرد کمّی و کیفی یک ژنوتیپ محسوب شده و ابزاری برای انتقال فنّاوری نوین تولید محصول و ابزاری بنیادین برای تحقق امنیت غذایی است.
وی با اشاره به تولید بیش از ۹۸ درصد هستههای اولیه بذور اصلاح شده محصولات زراعی توسط محققان سازمان تات، اظهار کرد: این دستاوردها نقش حیاتی در افزایش تولید محصولات کشاورزی و تقویت امنیت غذایی کشور ایفا میکند.
شهبازی با بیان اینکه مرکز تحقیقات استان اردبیل سالانه بیش از ۴۰۰ تن بذور پرورشی تولید میکند، افزود: تولید بذر مادری و گواهی شده از طریق عقد قرارداد با زارعان و بر اساس دستورالعملهای مؤسسات مادری انجام میشود که این امر نیاز استان به بذور اصلاح شده را تأمین میکند.
رئیس مرکز تحقیقات استان اردبیل با اشاره به معرفی بیش از ۸۰۰ رقم زراعی و باغی توسط سازمان تات در پنجاه سال گذشته، خاطرنشان کرد: بدون پشتوانه تحقیقاتی، باتوجهبه شکنندگی اقلیم، نهتنها رشد تولید را شاهد نبودیم، بلکه روند کاهشی داشتیم. وی افزود: سالانه بیش از ۲۰ رقم زراعی با مشارکت محققان مرکز تحقیقات استان اردبیل معرفی میشوند.
شهبازی همچنین به رسالتهای مهم بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر اشاره کرد و گفت: معرفی ارقام اصلاح شده پر محصول، متحمل به تنش و باکیفیت بالا، نقش اساسی در افزایش تولید کمّی و کیفی محصولات در واحد سطح دارد.
رئیس مرکز تحقیقات استان اردبیل یکنواختی مزرعه و افزایش درآمد زارعان را از مهمترین مزایای ارقام اصلاح شده برشمرد و در آستانه سال زراعی جدید خاطرنشان کرد: تهیه بذر سالم و عاری از بیماری نخستین گام در مدیریت بیماریهای قارچی بهویژه انواع سیاهکها است. بر همین اساس به کشاورزان توصیه میشود حتیالامکان از بذور گواهیشده برای کشت غلات استفاده کنند.
گفتنی است؛ استان اردبیل با تولید سالانه ۴.۵ میلیون تن انواع محصول کشاورزی، حدود چهار درصد از تولیدات کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است که این موفقیت مرهون تلاشهای تحقیقاتی و استفاده از بذور اصلاح شده است.