گامی استوار در مسیر احیای اراضی شور؛

برگزاری نشست تخصصی اصلاح خاک‌های شور و سدیمی در بوشهر

۱۷ آبان ۱۴۰۵ | ۰۷:۱۱ کد: ۲۹۱۹۷ اخبار مراکز
تعداد بازدید: ۶۹
کارشناس منابع طبیعی مرکز تحقیقات بوشهر: اصلاح خاک‌های شور و سدیمی فراتر از یک اقدام مقطعی، نیازمند رویکردی ترکیبی است که در آن بهبود ویژگی‌های فیزیکی و بیولوژیکی خاک در کنار مدیریت آبشویی، پایه‌ریزی شود. استفاده از فناوری‌های نوین مانند بیوچار و مدیریت بهینه مواد آلی کلید دستیابی به این هدف است
برگزاری نشست تخصصی اصلاح خاک‌های شور و سدیمی در بوشهر

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر، نشست مجازی اصلاح خاک‌های شور و سدیمی به همت کارشناس ارشد منابع طبیعی این مرکز برگزار شد و ابعاد تازه‌ای از مدیریت و بازسازی این اراضی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.

مهدی ریاستی، کارشناس ارشد منابع طبیعی مرکز تحقیقات بوشهر، در این نشست با ارائه آماری از وضعیت اراضی تحت تنش در سطح جهان گفت: بر اساس منابع موجود، حدود ۱.۰۳۰ میلیارد هکتار از اراضی جهان در اثر مواجهه بیش از حد با نمک تخریب شده و نزدیک به ۲۰ درصد اراضی آبی با مشکلات شوری و سدیمی روبه‌رو هستند و البته با توجه به تغییرات شدید اقلیمی این آمار رو به افزایش است.

وی با تأکید بر چالش‌های ناشی از این پدیده افزود: سدیمی شدن خاک از مهم‌ترین عوامل تخریب اراضی و تهدیدکننده بهره‌وری کشاورزی و امنیت غذایی معرفی شده‌است.

ریاستی در ادامه با تشریح مکانیسم تخریب فیزیکی خاک اظهار کرد: سدیم بیش از حد، ذرات رس را پراکنده می‌کند و ساختمان خاک را تخریب می‌سازد. شرایط فیزیکی نامطلوب، رشد ریشه را محدود کرده و می‌تواند زمینه افزایش بیماری‌های ریشه‌ای را فراهم کند. بنابراین اصلاح خاک سدیمی فقط به حذف نمک مربوط نیست؛ بازسازی ساختمان خاک و فراهم کردن مسیر مناسب برای جابه‌جایی سدیم نیز ضروری است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به نقش مواد آلی در اصلاح این اراضی اشاره کرد و افزود: بیوچار می‌تواند دانه‌بندی، تخلخل و ظرفیت نگهداری آب را بهبود دهد و از این مسیر آبشویی نمک را تسهیل کند. همچنین کمپوست با بهبود ساختمان خاک، افزایش نگهداری آب و تحریک فعالیت میکروبی، شرایط مناسب‌تری برای آبشویی تدریجی نمک فراهم می‌کند.

کلیدواژه‌ها: خاک ساختمان خاک اراضی منابع منابع طبیعی سدیمی نمک تخریب

آخرین ویرایش ۱۷ آبان ۱۴۰۵