عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان به مناسبت روز جهانی خاک در آبادان:
خاک سالم، کلید امنیت غذایی و پایداری کشاورزی
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، دهمین کاروان ترویج بهرهوری کشاورزی به مناسبت روز جهانی خاک، روز چهارشنبه ۱۲ آذر در شهرستان آبادان و با حضور فاطمه مسکینیویشکایی، عضو هیئت علمی این مرکز، برگزار شد.
مسکینیویشکایی در جمع دهیاران، مدیران و کارشناسان جهاد کشاورزی شهرستان آبادان و بهرهبرداران بخش کشاورزی، با برشمردن کارکردها و خدمات اکوسیستمی خاک، بر نقش و اهمیت این منبع ارزشمند در تأمین امنیت غذایی کشور تأکید کرد.
ایشان خاطر نشان کردند که خاک ها علاوه بر اینکه بستری برای رشد و استقرار گیاه هستند و آب و عناصر غذایی موردنیاز برای ریشه گیاهان را فراهم می آورند، در چرخه عناصر غذایی، تتظیم کیفیت آب، اقلیم و فرسایش نیز مؤثر هستند.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات، حفظ و مدیریت پایدار خاک را به عنوان یک منبع تجدید ناپذیر، کلید اصلی پایداری کشاورزی و حفظ امنیت غذایی کشور دانست.
ایشان در ادامه، وضعیت خاکهای کشور و استان خوزستان را تشریح کرده و محتوای کم کربن آلی، شوری بالا، بافت سنگین خاک، مشکلات زهکشی اراضی، آهکی بودن خاکها و تخلیه عناصر غذایی در مزارع کشاورزی استان را از مهمترین عوامل محدودکننده عملکرد محصولات کشاورزی در خوزستان برشمرد.
همچنین وی با اشاره به کاهش کمیت و کیفیت منابع آب، بخشی از روند افزایش شوری خاک اراضی را به این موضوع مرتبط دانست.
مسکینی برگزاری کارگاههای آموزشی را برای ارتقای آگاهی جامعه از ارزش حیاتی خاک در آینده زندگی بشر و همچنین حمایت از تولید و مصرف محصولات کشاورزی پایدار، امری ضروری عنوان کرد.
این پژوهشگر در پایان بر ضرورت رعایت تناوب زراعی مناسب، پرهیز از سوزاندن بقایای محصول، انجام کوددهی بر اساس آزمون خاک، مصرف تلفیقی کودهای آلی و شیمیایی و همچنین مدیریت بهینه آب و استفاده از سامانههای نوین آبیاری توسط کشاورزان تأکید کرد.


