به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل مؤسسه تحقیقات بین المللی تاس ماهیان دریای خزر، روز یک شنبه سیزدهم بهمن ماه 1398، همزمان با دومین روز از ایام دهه مبارک فجر و بر اساس مصوبات شورای فرهنگی مؤسسه، جلسه مساله محور " تالاب ها و تنوع زیستی" با سخنرانی استاد برجسته محیط زیست، آقای دکتر جمشید منصوری، اکولوژیست و قهرمان تالاب و حضور جمعی از مدیران، محققین و کارشناسان مؤسسات تحقیقاتی و مراکز بازسازی ذخایر شیلات استان گیلان، اداره کل هواشناسی گیلان و علاقه مندان به موضوع تالاب ها، در سالن سمینار مؤسسه تحقیقات بین المللی تاس ماهیان دریای خزر برگزار شد.




در این نشست یک روزه علمی که به مناسبت روز جهانی تالاب ها ( دوم فوریه 2020) برگزار شد دکتر منصوری طی سخنان مشروحی در خصوص تالاب های کشور ایران و تالاب های بین المللی، ضمن تعریف و تشریح خصوصیات تالاب به بیان تاریخچه ای از علت نامگذاری تالاب و کنوانسیون رامسر به عنوان اولین توافق نامه زیست محیطی جهانی در ایران پرداخته، به اهمیت حفاظت از تالاب ها به عنوان یک زیستگاه منحصر به فرد و سودمند تاکید نمودند. ایشان با اشاره به ثبت تعداد تالاب های کشور در کنوانسیون جهانی رامسر از وضعیت نامناسب تالاب ها ابراز تاسف کردند و با ذکر تالاب ها به عنوان سرمایه های ارزشمند ملی ، حفاظت از آنها را وظیفه ملی دانستند.




در پایان جلسه استاد منصوری به سوالات حاضرین جلسه در خصوص موارد مرتبط با تالاب پاسخ گفتند.






شایان ذکر است نشست فوق به عنوان یک اقدام بین المللی در پایگاه اطلاع رسانی کنوانسیون جهانی رامسر به آدرس www.ramsar.org به ثبت رسیده است.


گفتنی است تالاب ها بهعنوان یکی از مهمترین زیستگاههای طبیعی در جهان، نقش زیادی در ویژگیهای خرداقلیم و بومسازگانهای هر منطقه و تداوم بقای حیات وحش، تأمین آب شیرین و حفظ تعادل زیستی دارند و از سرمایههای با ارزش ملی محسوب میشوند که میتوانند در مهاجرت انبوه پرندگان مهاجر از سراسر دنیا ، زادآوری آبزیان و ایجاد محیطی مناسب برای حیات گیاهان خاص ، نقشی منحصر به فرد داشته باشند. مصرف بیرویه آب و انتشار آلودگیهای زیست محیطی توسط انسان ، تالابها را با تهدیدها و بحرانهای جدید مواجه کرده است. همچنین از آنجا که سطح آب تالابها بسته به شرایط اقلیمی و جغرافیایی مناطق مختلف دائم در حال نوسان بوده و چه بسا در اکثر فصول خشک در سال بهطور کلی خشکشده و اثرات جبران ناپذیر زیست محیطی و اقتصادی از خود بر جای گذاشته اند. امروزه با توجه به نیاز فزاینده و کاهش زیستگاههای پرندگان مهاجر و محلهای مناسب برای تخمریزی آبزیان ارزش آنها به مرور زمان بیشتر احساس شده است.
از طرفی زیستگاه ماهیان خاویاری در حوضه آبریز دریای خزر بخش مهمی از فعالیت های مؤسسه تحقیقات بین المللی تاس ماهیان دریای خزر را به خود اختصاص داده و اجرای برنامه های مساله محور اینچنینی می تواند گامی مؤثر در راستای هم افزایی و هماهنگی اقدامات منتهی به حفاظت از این زیستگاه ارزشمند و موجودات زنده ذیقیمت آن باشد.
در این برنامه که همزمان با رویدادها جهانی در روز جهانی تالاب ها (World Wetlands Day) برگزار گردید، بیانیه خانم Martha Rojas Urregoدبیرکل کنوانسیون رامسر به دو زبان انگلیسی و فارسی بین حضار توزیع گردید و به اطلاع رسید. (از اینجا دریافت کنید)




روابط عمومی و امور بین الملل مؤسسه تحقیقات بین المللی تاس ماهیان دریای خزر