جلسه ستاد طرح کلان خود اتکایی در تولید خوراک دام با حضور دکتر بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، دکتر جوادی معاون پژوهش و فناوری سازمان، دکتر آقاشاهی مجری طرح کلان علوفه ودکتر پورداد مدیر کل پژوهش سازمان برگزار شد.
دکتر کامبیز بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان جلسات ستاد طرح کلان خود اتکایی درتولید خوراک دام را در راستای هم اندیشی بخش اجرا و بخش تحقیقات در زمینه توسعه و رونق تولید داخلی علوفه مهم دانست و بیان داشت: پیگیری جلسات هم اندیشی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی و وزارت جهادکشاورزی در محقق نمودن راهکارهای اجرایی و ارائه یک طرح واحد برای کاهش وابستگی به واردات علوفه امری ضروری است.
وی با اشاره به واردات سالیانه 9 میلیون تن نهاده های دامی و توجه به محدودیت های شدید در تامین ارز اظهار داشت: تمرکز بر روی رونق تولید داخلی علوفه از تاکیدات دولت است که در این بخش نقش سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بسیار حائز اهمیت است.
معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، جایگزین شدن بخشی از نیاز علوفه دام از طریق تولید داخل را هدفی جدی بیان کرد و افزود: لازم است تمام اجزای تحقیقات تولید علوفه در راستای گره گشایی از مشکلات تولید علوفه ساماندهی شود. تا مشکلات کشاورزان استخراج شود و از کاربردی بودن نتایج تحقیق در مشارکت با سازمانهای جهاد کشاورزی و بخش اجرا اطمینان حاصل شود.
دکتر بازرگان با اشاره به توسعه کشت تریتیکاله به عنوان کشت دوم بعد از برنج، اثربخشی این طرح را در افزایش تولید علوفه مورد توجه قرار داد و بیان داشت: در این طرح تمرکز بر روی تولید تریتیکاله و استفاده از ظرفیت کشت دوم بعد از برنج در کشور است و به دلیل آن که استانداردهای تحقیقاتی در آن لحاظ می شود کاهش تولید برنج و فشار بر منابع را به دنبال نخواهد داشت.
وی بااشاره به اهمیت پرداختن به موضوع خرید تضمینی محصول، خواستار ورود بخش خصوصی در همکاری بخش اجرا و نقش آفرینی دیگر معاونت های وزارت جهاد کشاورزی و همچنین موسسه های تحقیقاتی مرتبط شد.
دکتر بازرگان با اشاره به جایگاه موسسه آموزش و ترویج در اجرای این طرح بیان داشت: معاونت تولیدات دامی و معاونت زراعت لازم است همصدا با ترویج برای تحقق اهداف این طرح برنامهریزی کند.
دکتر آقاشاهی مجری طرح کلان علوفه در تشریح بسته عملیاتی بهبود تامین نهادههای خوراک دام و طیور با تاکید بر منابع و ظرفیت های داخلی اظهار داشت: در بخش غلات و کنجاله ها، معرفی اقلام پرمصرف و جایگزینی آنها در خوراک دام و طیور و در بخش علوفه ها، معرفی پتانسیل های تولید علوفه در کشوربا تمرکز بر راهکارهای مدیریتی بهبود تولید علوم علوفه، جایگزین های غلات در جیره دام از جمله راهکاری پیشنهادی بررسی شده در این طرح است.
وی با تاکید بر لزوم توجه به بهره وری در صنعت طیور، تصریح کرد: میانگین ضریب تبدیل غذایی در صنعت مرغ گوشتی حدود ۲ است و می توان ضریب تبدیل را با حفظ وزن کشتار با اصلاح الگوی تولید در مدت پنج سال کاهش داد.
دکتر آقاشاهی ادامه داد : این کاهش معادل ۷۵۰ هزار تن صرفه جویی در خوراک، ۵۰۰ هزار تن ذرت و ۲۲۰ هزار تن کنجاله سویا است.
وی با تاکید براین که سیاست گذاری صحیح جهت استفاده از فضاهای خالی تولید علوفه در کشور، امری جدی است، افزود: حفظ یا افزایش پروتئین در علوفه مساوی است با نیاز به سویای کمتر و قابلیت هضم بالا تر ، تامین انرژی بیشتر و این امر نیاز به ذرت کمتر را در پی خواهد داشت.
مجری طرح کلان علوفه اولویت بندی بسته عملیات اجرایی در زمینه استفاده از بقایای محصولات کشاورزی و وارد کردن آن در چرخه تولید علوفه را شامل سه دسته برشمرد و در توضیح آن بیان داشت: در این زمینه اولویت بندی برای مثال گروهی که نیاز به الگوهای توسعه ای ترویجی و تشویقی (با اصلاح ساختار مصرف )دارند و فعلا مصرف آنها باید ترویج و اصلاح گردد مانند پوسته سبز پسته سر شاخه خرما، نیشکر و اگروهی دیگر که دانش کاربرد آنها در تغذیه دام تقریباً کامل است ،اما در مورد برداشت و فرآوری و ذخیره مکانیزه مشکل داریم.
دکتر آقاشاهی افزود: گروه آخر که دانش مصرف در تغذیه دام و همینطور فراوری مکانیزه کامل نیست مانند بقایای هوایی سیب زمینی و ضایعات فرآوری ماهی.
وی ابراز امیدواری کرد بتوان با فعال نمودن کلیه پتانسیل های مطالعه شده در این طرح و با لحاظ نمودن راهکارهای رفع مشکلات و چالش های تولید علوفه در همکاری با کلیه بخش های تحقیقاتی و اجرایی مرتبط گام موثری در تدوین بسته اجرایی تولید علوفه که قابلیت بهره برداری توسط بخش تولید را دارد برداشته شود.
دکتر جوادی معاون پژوهش و فناوری سازمان با اشاره به ضرورت پرداختن به راهکارهایی که قابلیت اجرایی دارد خاطرنشان ساخت ضرورت دارد با دسته بندی این موضوع کلان به دو بخش خوراک دام و طیور به صورت مجزا و ارائه پاسخی واحد برای چالش های جاری در زمینه تولید، گیاهان علوفه ای که کشت آن ها برای این دو حوزه بررسی های تحقیقاتی و اجرایی آن نهایی شده است معرفی و بسته اجرایی آن به منظور معرفی به وزیر محترم جهادکشاورزی تدوین شود.
روابط عمومی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی



