شهرام نعیمی در پنجمین تور رسانه ای دانش بنیان سازمان تات:
سازمان تات پیشران اصلی برنامههای بخش کشاورزی است
شهرام نعیمی، همزمان با برگزاری پنجمین تور رسانه ای دانش بنیان سازمان تات، در نشستی خبری که در محل موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور برگزار شد، گفت: تاریخچه علم گیاه پزشکی ایران در این مؤسسه موجود است و در واقع بررسی گیاه پزشکی در کشور از یک قرن آغاز شده و در نیمه دوم امسال جشن یکصدمین سال مؤسسه برگزار میشود.
نعیمی با اشاره به اهداف و ماموریت های مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی؛ اظهار داشت: امنیت غذایی، ایمنی و سلامت غذایی و تنوع زیستی از اهداف راه اندازی این موسسه در کشور با شعار تولید غذای بیشتر و بهتر است.
نعیمی در توضیح اهداف موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور عنوان کرد: امنیت غذا با کمک شیوههای مدرن تولید تأمین میشود و در حوزه ایمنی و سلامت غذایی، استفاده از آفت کشهای کم خطر و جایگزینی آفت کشهای گیاهی به جای شیمیایی قابل محقق شدن است. همچنین در موضوع تنوع زیستی به دنبال پایداری کشاورزی و گونههای گیاهی هستیم.
وی با اشاره به برنامه راهبردی برای کمک به امنیت غذایی (1405-1402) کشور گفت: راهبردهای تخصصی مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور با عنایت به راهبردهای کلان سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی است و ارتقاء سلامت محصولات زراعی، باغی و گلخانهای و بهینهسازی کاربرد آفتکشها دنبال میشود.
رئیس مؤسسه تحقیقاتی گیاه پزشکی کشور، سازمان تات را پیشران اصلی بخش کشاورزی خواند و با اذعان بر اینکه این مؤسسه به دنبال انتقال تکنولوژی به بخش بهره برداران برای بهبود کشت است یادآور شد: با شناسایی عوامل زیان آور در این بخش و به کارگیری عوامل پیشگیرانه میتوان به مهار آفات گیاهی پرداخت و در این راستا هوش مصنوعی نیز کمک کننده است.
نعیمی افزود: مدیریت تلفیقی آفات، بیماری ها و علف های هرز، توسعه و کنترل بیولوژیک، بررسی تاثیر تغییرات اقلیمی بر عوامل خسارت زا گیاهی و مطالعات تنوع زیستی از جمله دیگر اقدامات موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور است.
این مقام مسؤول در حوزه کشاورزی، با اشاره به رده بندی جانوران و رستنیها در سازمان تات تاکید کرد: نگهداری و حفاظت از ذخایر ژنتیکی گیاهان و حشرات از دیگر فعالیتهای این مجموعه دانش بنیان در حوزه کشاورزی است.
نعیمی با اذعان بر اثرگذاری مستقیم فعالیت ها و دستاوردهای سازمان تات بر امنیت غذایی کشور، گفت: محصولات سالم زراعی و باغی با استفاده از روش مدیریت تلفیقی محصول و بدون آفت کشهای شیمیایی یا حداقل استفاده، در کشور تولید میشود.
وی ادامه داد: براساس برآورد سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد(فائو) میانگین خسارت آفات، عوامل بیماریزا و علفهای هرز به حوزه کشاورزی در جهان حدود 40 درصد است و کشور ما از این لحاظ نیز در حد و اندازه جهانی است، بنابراین مدیریت صحیح این عوامل میتواند نقش به سزایی در جهش تولید محصولات کشاورزی و امنیت غذایی کشور داشته باشد..
رییس موسسه تحقیقات گیاهپزشکی با اذعان بر اینکه محصولات سالم زراعی و باغی با استفاده از روش مدیریت تلفیقی محصول؛ بدون آفت کش های شیمیایی یا حداقل استفاده در کشور تولید می شود، افزود: در حال حاضر تولید برنج به این روش به مرحله توسعه رسیده است و در حال بررسی ولید در خرما و مرکبات به این شکل بوده تا آنها را نیز وارد عرصه نماییم.
نعیمی آفات، عوامل بیماری زا و علف های هرز را مهمترین رقبای انسان در دستیابی به مواد غذایی، که در صورت عدم کنترل تا 100درصد محصول کشاورزی را نابود نماید دانست و افزود: در کنار روش های سم پاشی استفاده از سمپاش های مناسب در بهبود و ارتقاء کشت دارای اهمیت است.
شهرام نعیمی با عنوان این مطلب که افزایش سهم مدیریت تلفیقی در مدیریت با آفات و بیماری های بخش کشاورزی در دستور کار است و در این مدل میزان باقی مانده آفت کش ها در محصولات کشاورزی به پایین تر از حدمجاز می رسد، افزود: معرفی آفتکش های کم خطر، کاهش مصرف آفتکش های شیمیایی با شیوه مدیریت تلفیقی و کنترل بیولوژیک، دانش بنیان نمودن بخش کشاورزی توام با ارتقای بهره وری و افزایش اثربخشی تحقیقات از طریق افزایش پروژه های پیامد محور، تقاضا محور(سفارشی) و فناور محور از جمله این برنامه ها است.
