• ساعت : ۱۵:۰۵
  • تاريخ :
     ۱۴۰۳/۰۸/۰۸ 
  • تعداد بازدید : 183
عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و پژوهشگر مروج ارشد وزارت جهاد کشاورزی:
سورگوم؛ راهكاری پایدار در شرایط بحران خشكسالی و تامین امنیت غذایی
بابک ناخدا، عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و پژوهشگر مروج ارشد وزارت جهاد کشاورزی، به اهمیت گیاه سورگوم در شرایط تغییر اقلیم و بحران خشکسالی اشاره کرد. وی بیان کرد : سورگوم با مسیر فتوسنتزی چهارکربنه و توانایی سازگاری با شرایط سخت محیطی، مانند گرما، خشکی و شوری، می‌تواند در تامین امنیت غذایی و کاهش وابستگی به واردات علوفه و خوراک دام در ایران نقش مهمی ایفا کند.

به گزارش روابط عمومی سازمان تات؛ ناخدا تاکید کرد : آشنایی کشاورزان با ارقام جدید، پرمحصول و متحمل به تنش‌های محیطی سورگوم و به کارگیری تکنیک‌های مدرن کشت، برای زراعت پایدار این محصول ضروری است.

وی همچنین با اشاره به چالش‌های موجود، مانند عدم شناخت کافی کشاورزان، نبود برنامه مدون کشت، حمایت ناکافی دولت و وجود ترکیبات نامطلوب مانند تانن بالا و اسید پروسیک در برخی ارقام قدیمی، گفت: با توسعه ارقام جدید و رفع این چالش‌ها می‌توان از سورگوم به‌عنوان گزینه‌ای پایدار برای مقابله با بحران‌های اقلیمی بهره برد.

 ناخدا گفت: پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی از سال ۱۳۹۲ با همکاری مراکز دانشگاهی، بخش خصوصی، کشاورزان پیشرو و موسسات ملی و بین‌المللی، برنامه‌ای گسترده برای معرفی گیاهان جایگزین سازگار با شرایط تغییر اقلیم آغاز کرده است. این برنامه در قالب کشاورزی پایدار کم‌نهاده و کشاورزی هوشمند، به بررسی و ارزیابی گیاهان بومی متحمل به خشکی، کم‌آبی و شوری پرداخته که در میان آنها سورگوم دانه‌ای، علوفه‌ای و شیرین از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. وی افزود : این پژوهشگاه با ایجاد ارتباط موثر با موسسات بین‌المللی تحقیقات کشاورزی، موفق به دریافت ژرم‌پلاسم‌های ارزشمند و لاین‌های اصلاحی پرمحصول انواع سورگوم شده است و در نیمه دوم سال ۱۳۹۹، متنوع‌ترین مزرعه تحقیقاتی سورگوم کشور را با بیش از ۱۰۰ ژنوتیپ و لاین پیشرفته از سراسر جهان راه‌اندازی کرد. این مجموعه برای نخستین‌بار در تاریخ تحقیقات کشاورزی ایران، با این دامنه تنوع ژنتیکی در ارقام هیبرید و آزاد گرده‌افشان، در اختیار مراکز پژوهشی و دانشگاهی قرار گرفته است.

وی با اشاره به اهمیت این گیاه در سطح جهانی بیان کرد که سورگوم چهارمین گیاه زراعی دنیا پس از گندم، برنج و ذرت است و در حدود ۴۹.۹ میلیون هکتار سطح زیر کشت این گیاه، حدود ۶۰ میلیون تن سورگوم دانه‌ای تولید می‌شود.

عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی افزود: بخش عمده‌ای از دانه سورگوم در جهان به‌ویژه در اروپا برای تغذیه دام و طیور به‌کار می‌رود و حتی چین نیز بخشی از ذرت دانه‌ای مورد نیاز برای تغذیه جمعیت عظیم خوکی خود را با سورگوم جایگزین کرده است.

مجری طرح کلان گیاهان اقلیم‌سازگار پژوهشگاه بیوتکنولوژی همچنین به نقش این گیاه در ایران پرداخت و گفت: با توجه به تاثیرات تغییر اقلیم و وضعیت بحرانی منابع آب، لزوم توجه به گیاهان جایگزین با بهره‌وری آب بالا و توان تولید اقتصادی در مناطق بحرانی، به‌ویژه مناطق مرکزی، جنوب و جنوب شرق کشور اهمیت ویژه‌ای دارد. سورگوم با بهره‌وری بالا از منابع آبی و توانایی تولید علوفه و خوراک دام در شرایط سخت اقلیمی، می‌تواند به بهبود معیشت بهره‌برداران و ایجاد اشتغال مولد روستایی کمک کرده و از مهاجرت روستائیان جلوگیری کند.

 ناخدا همچنین به همکاری محققان سازمان تات و برگزاری نشست‌های خبرگانی و ایجاد سایت‌های الگویی اشاره کرد و گفت: این تلاش‌ها با همکاری کشاورزان پیشرو و بهره‌برداران بخش خصوصی به منظور معرفی ارقام جدید و پرمحصول انواع سورگوم در راستای حل چالش‌های اساسی تولید علوفه و خوراک دام و افزایش بهره‌وری نهاده‌ها و تامین امنیت غذایی انجام می‌شود.

وی در پایان افزود: با توجه به پتانسیل‌های بالای سورگوم به‌عنوان یک گیاه هوشمند و چندمنظوره، این گیاه می‌تواند به‌عنوان جایگزینی مناسب برای محصولات پرآب‌بر مانند نیشکر در ایران مورد استفاده قرار گیرد و نقش موثری در کشاورزی پایدار و الگوی کشت ملی کشور ایفا کند.

جهت دریافت لینک کانال ایتای سازمان کلیک کنید

6.1.15.0
V6.1.15.0