• ساعت : ۱۱:۵۸
  • تاريخ :
     ۱۴۰۳/۰۹/۱۰ 
  • تعداد بازدید : 136
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال:
سالانه حدود ۸۰۰ رقم جدید گیاهی در كشور بررسی علمی می شود
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال و اعلام کرد: سالانه حدود ۸۰۰ رقم جدید گیاهی از لحاظ تمایز، یکنواختی و پایداری (DUS) مورد آزمایش علمی و تخصصی قرار می گیرد.

به گزارش روابط عمویم سازمان تات؛ «محمدرضا جزایری» در گفت و گو با ایرنا افزود: از این تعداد حدود ۶۵ تا ۷۰ درصد ارقام سبزی، صیفی و ۳۰ تا ۳۵ درصد آن ارقام جدید زراعی می‌باشد.
وی بیان کرد: دریافت رسمی گزارش آزمون DUS هر رقم جدید از کشورهای عضو کنوانسیون حمایت از ارقام جدید گیاهی (UPOV) به جای انجام آزمون در داخل کشور امکان دارد ولی هزینه خریداری این آزمون حدود ۳۵۰ یورو برای هر رقم تمام می شود.
جزایری گفت: هزینه انجام آزمون تیپ گیاهی برای ۲ سال در داخل کشور براساس تعرفه سال ۱۴۰۳ حدود ۱۲۰ میلیون ریال است؛ بنابراین با توجه به بررسی و آزمون سالانه ۸۰۰ رقم گیاهی جدید در کشور، صرفه‌جویی ارزی حداقل معادل ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار یورو خواهیم داشت .
وی اضافه کرد: با توجه به محدودیت تعداد صفات مورفولوژیک در آزمون‌های تیپ به خصوص در گونه‌های محصولی با تنوع ژنتیکی کم و ورود ارقام جدید به بازار، یکی از موثرترین ابزارهای موجود برای شناسایی، تعیین اصالت یا خلوص ژنتیکی ارقام، استفاده از آزمون‌های مبتنی بر مارکرهای مولکولی است.

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر ونهال وزارت  یادآور شد: در مواردی که آزمونهای مورفولوژیک مزرعه‌ای قادر به تمایز ارقام از یکدیگر نبوده و یا نیاز به تعیین سریع اصالت یا خلوص ژنتیکی رقم است در این وضعیت آزمایشهای مولکولی ابزار بسیار کارآمدی به شمار می رود، علاوه بر این حل برخی از مشکلات و مسایل در حوزه بذر و نهال فقط با استفاده از این ابزار امکانپذیر است.

جزایری گفت: در زمان حاضر از این ابزار پیشرفته در آزمایشگاه نشانگرهای ملکولی موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال در محصولات مختلف از جمله گیاهان زراعی، سبزی و صیفی و باغی مانند خرما و پسته استفاده می‌شود.

وی در ادامه بر لزوم برگزاری دوره های آموزشی بین المللی با هدف به روز رسانی اطلاعات و روش های نوین در ۲ بخش تحقیقات تمایز، یکنواختی و پایداری و آزمایشگاهی موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر ونهال کشور اشاره کرد و افزود: ثبت ارقام گیاهی به منظور حمایت از حقوق مالکیت معنوی بهنژادگران از مهمترین وظایف معاونت شناسایی و ثبت ارقام گیاهی می‌باشد که اجرای موثر این وظایف نیازمند تشکیلات متناسب با وظایف محوله و نیروی انسانی مجرب و آموزش دیده می باشد.

171531610.jpg

 

6.1.15.0
V6.1.15.0