به گزارش روابط عمومی سازمان تات، سید حسن موسوی در گفتوگو با خبرنگار ایانا با تأکید بر اینکه تنوع زیستی یکی از جنبههای مهم حیات است؛ گفت: تنوع زیستی شامل تنوع ژنی، تنوع گونهای و تنوع زیستبوم بوده، محصول میلیاردها سال تکامل موجودات از طریق فرآیندهای طبیعی و البته بهطور فزایندهای تحت تأثیر انسان به وجود آمده است.
عضو هیأت علمی پژوهشکده گلخانه و محیطهای کنترل شده مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی با بیان اینکه تخریب محیطزیست و منابع طبیعی موجب انقراض گونههای گیاهی و جانوری و کاهش تنوع زیستی در جهان شده است؛ اظهار داشت: بهترین راه برای حفظ تنوع زیستی و درک ارزشهای آن، ارزیابی و پایش مستمر زیستگاههاست.
موسوی افزود: دستیابی به اطلاعات ژرمپلاسمهای بومی و ارزشمند در تبیین حفظ ذخایر ژنتیکی، سلامت محیط زیست و تدوین برنامههای مدیریتی و حفاظتی از جایگاه ویژهای برخوردار است.
وی با اشاره به گیاه کاهو (Lactuca sativa L.) بهعنوان یکی از مهمترین سبزیهای برگی دنیا که ارزش غذایی بالایی دارد؛ گفت: این گیاه سرشار از آهن، منگنز، فسفر، پتاسیم، بتاکاروتن، ویتامینهای C و B9 بوده و بهعنوان منبع غنی آنتیاکسیدانها نقش مهمی در سلامت انسان دارد.
موسوی افزود: کاهو به دلیل کالری اندک و تأثیر مثبت بر حرکات دودی روده در رژیمهای لاغری مورد توجه است.
موسوی با بیان اینکه کاهو دارای گونههای متعدد با اختلاف در رنگ برگ، اندازه هد، شکل ساقه و ویژگیهای بذر است؛ گفت: این ویژگیها شامل برگهایی با رنگهای مختلف از سبز زرد تا قهوهای و بذرهایی با رنگهای متغیر از سفید خاکستری تا سیاه بوده، حضور یا عدم حضور آنتوسیانین در برگها، عامل اصلی تنوع رنگی این گیاه است.
عضو هیأت علمی پژوهشکده گلخانه و محیطهای کنترل شده مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی به انواع متعدد کاهو از نظر گیاه شناسی اشاره کرد و گفت: کاهو پیچگرد (کلمی) شامل دو نوع باترهد و کریسپ هد بوده، باترهد با برگهای نرم با وجود مناسب بودن برای کشت گلخانهای، اما قابلیت انبارداری کمتری دارد؛ در حالی که کریسپ هد با برگهای فشرده و مقاوم برای حمل به نقاط دور ایدهآل است.
وی افزود: کاهو پیچمعمولی، که در ایران رایج است، با رشد عمودی و برگهای سبز، یکی از قدیمیترین انواع کاهو به شمار میرود.
موسوی ادامه داد: کاهو پرک (برگ)، کاهو ساقهای (مارچوبهای) و کاهو بذری که به دلیل تولید بذرهای روغنی با حدود 33 درصد روغن، در صنایع روغنکشی کاربرد دارد، از دیگر انواع کاهو است.
وی با بیان اینکه ارقام بومی کاهو در ایران از سازگاری بالا با شرایط اقلیمی متنوع کشور برخوردار بوده، دارای هد کشیده و نیمهبسته، رنگ سبز تیره، عطر و طعم مطلوب و تطابق با ذائقه و فرهنگ مصرف جامعه است؛ گفت: عملکرد مطلوب در مناطق عمده تولید کشور از دیگر مزایای ارقام بومی است.
موسوی گفت: رشد سریع، مقاومت به بیماریها، کیفیت بالای برگها و مقاومت به شرایط محیطی، از صفات گونههای ایدهآل برای کشت در گلخانه است.
وی افزود: قابلیت تولید مداوم در طول سال نیز از ویژگیهای مهم ارقام مناسب کشت گلخانهای است که آنها را برای کشاورزان مقرونبهصرفه میسازد.
موسوی با تأکید بر اینکه ژرمپلاسمهای کاهو در ایران به عنوان ذخایر ژنتیکی، سرمایهای ارزشمند برای پایداری کشاورزی، ارتقای سلامت عمومی و رشد اقتصادی است؛ افزود: حفاظت، مستندسازی و بهرهبرداری اصولی از این ذخایر باید بهعنوان بخشی از سیاستهای کلان کشاورزی کشور دنبال شود.