• ساعت : ۰۰:۰۰
  • تاريخ :
     ۱۳۹۹/۰۳/۰۳ 
  • تعداد بازدید : 617
دکتر صابر گلکاری رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در جلسه ارائه گزارش عملکرد سال 1398:
تولید هسته های بذر دیم و تقویت مشاركت بخش خصوصی در این زمینه، از برنامه های موسسه تحقیقات كشاورزی دیم می باشد

" سلسله جلسات ارائه گزارش عملکرد سالانه سال 1398 مرکز تحقیقات کشاورزی دیم کشور 28 اردیبهشت ماه سال جاری با حضور دکتر کامبیز بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات آموزش­ و ترویج کشاورزی، حجت الاسلام و المسلمین سعیدیان مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان، دکتر رسول زارع قائم مقام، معاونان و مدیران کل ستادی سازمان با دکتر صابر گلکاری رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی به صورت مجازی برگزار شد.

دکتر بازرگان رئیس­ سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی ­طی سخنانی با تاکید بر اهمیت دیم کاری در زراعت محصولات کشاورزی در جهان، به محدودیت اقلیم ایران اشاره داشت و افزود: با وجود اینکه شرائط آب و هوایی ایران محدودیت هایی در زمینه زراعت دیم برای ما ایجاد کرده است اما با توجه به وجود اراضی مستعد در کشور، می توانیم از این روش برای تولیدات زراعی و معرفی ارقام جدید بهره برداری نماییم.  

وی با قدردانی از زحمات همکاران در موسسه تحقیقات کشاورزی دیم و تحول خوبی که در آن حوزه ایجاد نموده اند، توجه به ماموریت های موسسه اعم ازمعرفی ارقام جدید، به زراعی محصولات، اقتصاد تولید، تناوب سیستم های زراعی و تحلیل اقدامات و اثربخشی را دارای اهمیت برشمرد.   

رئیس سازمان با تاکید بر ارزیابی فعالیت ها در معرفی ارقام جدید زراعت دیم بر این نکته تاکید داشت که دستاوردهای تحقیقاتی نه تنها در مراحلی چون معرفی رقم، گزارش نهایی، پذیرش نمره و رتبه و غیره بلکه تا مرحله خروجی اثرگذار پیگیری شود به این ترتیب مسئولیت موسسه بالاتر از معرفی رقم و شامل افزایش میزان تولید در دیم زارها می باشد.

دکتر بازرگان با تشریح این موضوع که تنوع ارقام بذر در دنیا و کشورهایی که بهره برداری دیم دارند فاصله زیادی با ایران دارد بیان داشت: در سال های اخیر شما فعالیت های زیادی برای معرفی ارقام جدید داشته اید اما با توجه به اینکه درحال حاضر جامعه بهره بردار تعدادی از ارقام مورد نیاز خود را از سایر کشورها وارد می کند وظیفه ما این است که از واحدهای دیگر مانند بخش خصوصی و دانشگاه ها برای معرفی ارقام بهره ببریم.

دکتر صابر گلکاری رئیس موسس تحقیقات کشاورزی دیم در سخنان خود به تشریح ماموریت ها و راهبردهای موسسه تحقیقات پرداخت و درخصوص اصلاح و معرفی ارقام جدید زراعی، به بهبود پتانسیل عملکرد، ارتقاء کیفیت، مقاومت و تحمل تنش های زنده و غیره زنده و تنوع بخشی ژنتیکی و محصولی تاکید نمود. وی 17 گزارش جدید در سال 1398 را از دستاوردهای موسسه شامل: غلات 10، نخود 2، علوفه 2 و دانه های روغنی 3 گزارش بیان نمود.

رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم با تشریح برنامه به نژادی و تولید ارقام اصلاح شده، توضیحاتی درخصوص معرفی ارقام تحول زا در بخش غلات و ارقام تحول زا در بخش حبوبات همچنین خصوصیات و اثربخشی آن ارائه داد. وی در خصوص توسعه گیاهان جایگزین شامل حبوبات، دانه های روغنی، نباتات علوفه ای و محصولات جدید بیان داشت: گیاهان جایگزین لازمه توسعه کشاورزی حفاظتی، بهبود سیستم زراعی دیم و پایداری تولید می باشند.

وی در  زمینه توسعه پایدار در سیستم زراعی دیم کشور به پنج برنامه تحقیقات اعم از: تحقیقات به زراعی (تعداد 5 طرح مصوب در سال 98) ، توسعه کشاورزی حفاظتی (12 طرح در سال 98)، توسعه کشاورزی دقیق (پروژه های سنجش از راه دور، توسعه تکنولوژی)، توسعه الگوهای کشت هوشمند و استفاده از تکنولوژی کاربردی بذر اشاره نمود.

رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم با تشریح روشهای انتقال یافته های تحقیقاتی، ترویج و آموزش به برگزاری کارگاه های آموزشی، روزمزرعه، هفته انتقال یافته 3000 نفر ساعت اشاره نمود همچنین انتشار 26 رسانه نوشتاری و 2 رسانه الکترونیکی در تالار ترویج، 10 مقاله ترویجی و برگزاری 8 نمایشگاه تخصصی و حضور 5 محقق مروج ارشد، تعداد 35 محقق معین اشاره نمود.

دکتر صابر گلکاری در ارتباط با توسعه تعاملات داخلی و بین المللی به طرح های در دست اقدام شامل: طرح ساماندهی اراضی دیم و PVS،  ارسال بذر ارقام جدید و لاین های پیشرفته به استان ها، پروژه بهبود امنیت غذایی، پروژه افزایش بهره وری نظام های زراعی گندم بنیان پرداخت همچنین در زمینه همکاری با بخش خصوصی: انعقاد تفاهم نامه با بخش صنعت همراه با تعریف پروژه، شرکت های دانش بنیان، همکاری با مراکز علمی داخلی از جمله دانشگاه های فردوسی، تبریز، تهران، شهید بهشتی و پیام نور و سازمان انرژی اتمی و همکاری با مراکز علمی بین المللی (CIGR, ICRISAT, CIMMYT, ICARDA)  در ارتباط با تبادل ژرم پلاسم، آموزش، پروژه مشترک، اشاره داشت.

رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم اجرای پروژه مشترک با برنامه گندم های زمستانه سیمیت را دارای دستاوردهای قابل ملاحظه برای بهره برداران نام برد. برای مثال اصلاح محدود 4 گندم بومی کشور و برگشت آن به کشاورزان منطقه، جمع آوری و شناسایی بیش از 40 گونه گندم بومی در حال کشت از مناطق اجرا، تحویل بیش از 170 گونه گندم وحشی از 3 کشور ایران، ترکیه و افغانستان به بانک ژن ملی کشور، ورود تجهیزات تحقیقاتی، شرکت در کنفرانس ها و همایش های بین المللی و آموزش از  دستاوردها می باشد.

وی در سخنان خود به توضیح درخصوص ارتباطات و همکاری های علمی و فنی موسسه و عقد تفاهم نامه و طرح های مشترک با دانشگاه ها و مراکز پژوهشی و واحدهای تولیدی و صنعتی پرداخت همچنین همکاری مشترک با سایر موسسه های تحقیقاتی تابعه سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی از دیگر اقدامات موسسه در سال گذشته بوده است. وی درخصوص همکاری با ستاد احیاء دریاچه ارومیه و کاهش مصرف آب کشاورزی به اقداماتی شامل: توسعه کشت ارقام مناسب برای آبیاری تکمیلی، توسعه کشت حبوبات پائیزه، توسعه کشت گیاهان جایگزین و جدید، توسعه کشاورزی حفاظتی و پایلوت تکاب (7 روستا، 7 رقم گندم، 3 رقم جو، 3 رقم نخود، 2 رقم ماشک علوفه ای) اشاره داشت.

رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم درخصوص توانمندسازی اعضای هیات علمی جذب شده به برگزاری دوره بازدید از ستاد و ایستگاه های همکار موسسه برای اعضای جدیدالاستخدام، اعزام به دوره آموزشی، برگزاری سخنرانی علمی برای همکاران جدید مراکز در ستاد موسسه اشاره نمود.

وی تولید هسته های بذر دیم را یکی از برنامه های موسسه تحقیقات کشاورزی دیم نامبرد و به تقویت مشارکت بخش خصوصی در این خصوص اشاره نمود که شامل ادامه واگذاری ارقام (43 قرارداد)، برنامه فروش لاین های امید بخش و برگزاری دوره توانمندسازی تولیدکنندگان هسته های بذری دیم (اسفند 97 و بهمن 98) اشاره نمود. همچنین درخصوص این همکاری ها چالش هایی وجود دارد برای مثال پیش بینی واحد تامین و نگهداری بذر، لزوم مشارکت بیشتر استان ها، رفع موانع مشارکت بخش خصوصی، نظارت برای تامین بذر و شکل گیری تشکل های کشاورزی از آن موارد می باشد.

دکتر صابر گلکاری با تشریح فعالیت های انجام یافته در واحد به نژادی سریع، دستاوردهای این واحد را شامل: تولید 5 نسل در سال در ارقام بهاره غلات، کاهش 5-4 ساله دوره اصلاح و معرفی رقم جدید، تولید 3 نسل در سال در ارقام زمستانه غلات، کاهش 3-4 ساله دوره اصلاح و معرفی رقم جدید، کاهش 5-4 سال در دوره اصلاح ارقام جدید نخود، عدس و کلزا، تسریع در تولید هیبریدهای مرکب و هدفدار با انجام تلاقی های برگشتی و سه جانبه، تسریع در گزینش لاین های مقاوم به زنگ، Yellow spot و Crown rot و ارزیابی صفات ریشه Phenotyping، تولید جمعیت های اینبردلاین NILs برای انجام مطالعات ژنتیکی خاص Genotypin، صرفه جویی قابل ملاحظه زمانی و مالی در برنامه های به نژادی و تحقیقاتی دانست.    

وی در سخنان خود به واحد تحقیقات تنش های زیستی لگوم و دانه های روغنی و آفات و بیماری های کلیدی محصولات لگوم و دانه های روغنی در دیمزارهای کشور اشاره نمود و بیان داشت: اثر 17 نوع آفت و بیماری مهم بر روی هفت محصول نخود، عدس، انواع ماشک، خلر، بالنگوی شهری، کلزا و گلرنگ در این واحد مورد بررسی قرار می گیرد.

رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم، نوآوری برای افزایش اثربخشی را یکی از اقدامات موسسه نام برد و در این خصوص به ساخت یک نمونه هدکمباین ویژه برداشت حبوبات و خصوصیات منحصربفرد آن پرداخت همچنین تایید فنی دستگاه های نمونه سازی شده دستگاه "بذر کار آزمایشی" و "سمپاش اختصاصی نخود" توضیح داده شد.

روابط عمومی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی

6.1.15.0
V6.1.15.0