اعضای هیئتعلمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در بازدید از مجموعه پرورش توأم ماهی و گاومیش:
تأکید بر رکوردگیری علمی و تغذیه بهینه دام

به گزارش روابطعمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، بهاره طاهری دزفولی و افروز شریفی، اعضای هیئتعلمی بخش تحقیقات علوم دامی این مرکز روز چهارشنبه ۱۲ شهریورماه از مجموعه پرورش توأم ماهی و گاومیش شرکتتعاونی کارون صابرین اهواز در شهرستان کارون بازدید کردند.
در آغاز این بازدید، جلسهای تخصصی با مدیر مجموعه برگزار شد که در آن محورهای کلیدی از جمله سیستم رکوردگیری، اجرای برنامه تلقیح مصنوعی، ثبت دقیق مشخصات زایشها و همچنین وضعیت تأمین خوراک و کیفیت علوفه موردبررسی قرار گرفت.
تأکید بر اهمیت رکوردگیری علمی
طاهری دزفولی با اشاره به اهمیت مدیریت دادهها در دامپروری نوین، گفت: رکوردگیری علمی عبارت است از ثبت و تحلیل مداوم پارامترهای مؤثر در تولید از قبیل عملکرد شیردهی، سوابق زایش و شاخصهای عملکردی هر رأس دام که نقش تعیینکنندهای در ارتقای اقتصادی واحد دامداری ایفا میکند.
وی شناسایی گاومیشهای پربازده، حذف دامهای کمتولید، بهبود مدیریت تغذیه و بهداشت، برنامهریزی تولیدمثل و در نهایت افزایش سودآوری را از مزایای رکوردگیری برشمرد.
این پژوهشگر با اشاره به شیردوشی مکانیزه در این مجموعه، بر ضرورت ثبت منظم رکوردهای شیر، ورود آنها به رایانه و تجزیهوتحلیل دادهها تأکید کرد.
وی افزود: با توسعه تلقیح مصنوعی و ثبت شجرهنامه، امکان تغییر ارزیابی و انتخاب دام از حالت فنوتیپی (ظاهری) به ژنتیکی فراهم میشود که نتیجه آن بهبود بیشتر در تولید خواهد بود.
بر اساس توافق صورتگرفته، مقرر شد در این مجموعه همچنان رکوردگیری در جداول مربوط ادامه یابد و دادهها در اختیار این مرکز قرار گیرد تا در پایان سال، تحلیل دادهها، شناسایی دامهای برتر و برنامهریزی برای بهبود عملکرد میسر شود.
بررسی و ارائه توصیههای تغذیهای
در ادامه برنامه، انبارهای خوراک شامل جو، ذرت، سبوس برنج و کاه و همچنین سیلوهای حاوی باگاس (تفاله نیشکر) و بیلهای یونجه مورد بازدید قرار گرفتند و شریفی با تشریح الزامات تغذیهای گوسالهها اظهار داشت: در روزهای ابتدایی زندگی، دستگاه گوارش گوسالهها بهویژه شکمبه، هنوز تکامل نیافته و فاقد توانایی لازم برای هضم مطلوب علوفه است. برایناساس، مناسبترین روش تغذیه در این دوره، استفاده انحصاری از شیر مادر یا جایگزینهای شیر باکیفیت است.
وی هشدار داد: ارائه علوفه زیاد از ابتدا، هم هضم را با مشکل مواجه میکند و هم میتواند باعث نفخ و بیماری شود. بهترین روش، واردکردن تدریجی و کمکم علوفه (یونجه و یا کاه، در حال حاضر استفاده از کاه توصیه میشود) به جیره غذایی گوساله است که منجر به رشد بهتر، هضم آسانتر و سلامت بیشتر میشود.
این محقق همچنین بر لزوم استفاده از مکملهای غذایی برای گاومیشهای شیرده تأکید کرد و گفت: علوفه و خوراک معمولی بهتنهایی قادر به تأمین تمام نیازهای غذایی گاومیش برای تولید شیر بیشتر و داشتن گوساله سالم نیست.
وی افزود: استفاده منظم و حسابشده از مکملهای غذایی در دوره آبستنی و شیردهی، به افزایش تولید، بهبود سلامت دام و سودآوری بیشتر منجر خواهد شد.
شریفی همچنین توصیه کرد: جیره غذایی گوسالهها بر اساس سه گروه سنی (تولد تا ۲ ماهگی، ۲ تا ۴ ماهگی و ۴ تا ۶ ماهگی) تنظیم و برای دامهای شیرده استفاده از مکملهای غذایی بهطورجدی در نظر گرفته شود.