در طرح استمرار انتقال‌یافته‌های زراعت پیاز در دهستان سرخه مطرح شد:

راهکارهای مؤثر برای بهبود زراعت پیاز در خوزستان

۱۳ مهر ۱۴۰۴ | ۰۸:۲۷ کد : ۳۱۳۰ اخبار مراکز
تعداد بازدید:۳۰
محققان مرکز تحقیقات صفی‌آباد در دوره آموزشی در دهستان سرخه، استفاده از ارقام مقاوم به گرما، کاشت نشا به‌جای بذر، آبیاری قطره‌ای نواری، کشت توأم برای کنترل علف‌های هرز و تغذیه علمی گیاه را به‌عنوان راهکارهایی مؤثر برای افزایش عملکرد و پایداری تولید پیاز در خوزستان را توصیه کردند.
راهکارهای مؤثر برای بهبود زراعت پیاز در خوزستان

به گزارش روابط‌عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد دزفول، طرح استمرار در انتقال‌یافته‌ها با محوریت زراعت و مدیریت مزرعه پیاز در روز سه‌شنبه مورخ ۸ مهر در مرکز جهاد کشاورزی دهستان سرخه برگزار شد. در این بازدید سعید شهبازی، روح اله رضایی ارشد و فاطمه مرادی؛ محققان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد در جهت بهبود زراعت پیاز در استان خوزستان، رعایت مجموعه‌ای از راهکارهای علمی و عملی که می‌تواند عملکرد محصول را به‌طور چشمگیری افزایش دهد مطالب مفیدی ارائه دادند.

فاطمه مرادی؛ عضو هیأت علمی بخش تحقیقات زراعی باغی مرکز گفت: استفاده از ارقام مقاوم به گرما مانند رقم‌های روزکوتاه (مثل تگزاس، ازلی، گرانو یا پریماورا) برای شرایط خوزستان مناسب هستند و توجه به زودرس‌بودن رقم برای جلوگیری از مواجهه با گرمای شدید در مراحل حساس رشد باید موردتوجه باشد.

وی بهترین زمان کاشت در خوزستان را اوایل تا اواسط مهرماه عنوان کرد تا گیاه در فصل خنک‌تر رشد کند و از گرمای شدید فرار کند و ادامه داد: استفاده از کاشت نشا به‌جای کشت مستقیم بذر برای زودرسی، افزایش عملکرد، کاهش مصرف آب، کنترل بهتر علف¬های هرز و کاهش هزینه تنک کردن توصیه می‌شود. همچنین پایش منظم برای جلوگیری از گسترش بیماری‌هایی مانند پوسیدگی و آفات رایج ضروری است.

مرادی بیان کرد: کشت توأم پیاز با سبزی‌های برگی برای کنترل بهتر علف‌های هرز ضروری است. همچنین دمای مطلوب برای رشد پیاز بین ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتی‌گراد است. در صورت افزایش دما، استفاده از سایه‌بان یا مالچ می‌تواند مؤثر باشد.

عضو هیأت علمی بخش تحقیقات زراعی باغی مرکز توصیه کرد: کشاورزان از آبیاری قطره‌ای نواری (تیپ) برای کاهش مصرف آب و کنترل بهتر رطوبت خاک استفاده کنند، همچنین خاک‌های شنی لومی سبک با pH بین ۶ تا ۶.۵ بهترین گزینه هستند. خاک‌های رسی باید با هوموس اصلاح شوند. وی افزود: پیاز نسبت به شوری خاک و آب حساس است؛ بنابراین کنترل شوری با استفاده از ترکیبات ضد شوری و کودهای گوگردی اهمیت دارد.

سعید شهبازی؛ عضو هیأت علمی بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی مرکز توصیه کرد: تلفیقی از روش‌های زراعی، فیزیکی و شیمیایی برای مدیریت علف‌های هرز پیاز لازم است. شهبازی افزود: در صورت دسترسی به منابع آبی استفاده از ماخار می‌تواند بخشی از بانک بذر علف‌های هرز را تخلیه کند. همچنین استفاده از علف‌کش‌های پیش‌رویشی (اگزادیازون ۳ لیتر در هکتار) و پس‌رویش (اکسی فلورفن ۱.۵ لیتر در هکتار در مرحله ۴برگی پیاز برای کنترل پهن‌برگ‌ها و باریک‌برگ‌کش‌های مثل هالوکسی فوپ آر متثل ۱.۵ و کلتودیم ۱ لیتر در هکتار در مرحله ۳برگی علف‌های هرز) مفید می‌باشد. وی در پایان گفت: وجین تکمیلی نیز نقش قابل‌توجهی در کاهش بانک بذر علف‌های هرز و کاهش خسارت احتمالی به مزرعه پیاز دارد.

روح اله رضائی‌ارشد؛ محقق بخش تحقیقات خاک و آب مرکز درخصوص تغذیه گیاه پیاز، شرکت‌کنندگان را با اصول تشخیص نیازهای واقعی گیاه، زمان‌بندی صحیح مصرف کود و انتخاب نوع کود بر اساس آزمون خاک آشنا کرد. وی گفت: این روش‌ها ضمن جلوگیری از هدررفت منابع، به افزایش حاصلخیزی خاک و بهبود کیفیت محصول پیاز منجر خواهد شد.

رضائی‌ارشد راهکارهای ویژه تغذیه‌ای در شرایط تنش‌های محیطی نظیر خشکی، شوری و دمای بالا ارائه داد تا کشاورزان بتوانند با به‌کارگیری این فنون، مقاومت و عملکرد مزارع خود را حتی در شرایط سخت حفظ کنند.

این دوره آموزشی، گامی مؤثر در راستای ترویج کشاورزی پایدار و افزایش بهره‌وری در بخش زراعت پیاز محسوب می‌شود.

جهت دریافت لینک کانال ایتای سازمان کلیک کنید

 

آخرین ویرایش۱۳ مهر ۱۴۰۴

اخبار مرتبط