برداشت «مروارید» از خاک؛ پیاز سفید ایرانی با کیفیت ممتاز و عمر انباری طولانی

به گزارش روابطعمومی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، زمانی گفت: پیاز رقم «مروارید» که خاستگاه اولیهاش ایران (استان قم) است، از معدود ارقام کشور با مقاومت بالا در برابر آفت «تریپس» محسوب میشود. این رقم علاوه بر عملکرد بالا و سیستم ریشهای قوی، به دلیل ماندگاری بیش از ۶ ماه در انبار بهشرط برداشت و فراوری صحیح، شهرت ویژهای یافته است.
عضو هیئتعلمی مؤسسه درباره مراحل برداشت این رقم تشریح کرد: زمان قطع آبیاری برای برداشت زمانی است که ۷۰ درصد پیازها گردن انداخته و برگها از حالت ایستاده خارج شده باشند. از این مرحله به بعد آبیاری پس از قطع آبیاری، عملیات برداشت با استفاده از نیروی کارگر یا ماشینآلات برداشت صورت میگیرد و پیازها بهآرامی از خاک خارج میشوند تا آسیب مکانیکی به غده وارد نشود؛ چراکه هر خراش یا ضربه ممکن است در مرحله انبارداری زمینهساز پوسیدگیهای قارچی یا باکتریایی شود.
به گفته زمانی، پس از خروج پیازها از خاک، مرحله مهم «کیورینگ» آغاز میشود: «پیازها در زمین و زیر آفتاب ملایم به مدت ۱ تا ۳روز باقی میمانند. این کار باعث تشکیل پوسته مقاوم و خشکشدن کامل رطوبت داخلی غده میشود. پوسته مقاوم همان سپر دفاعی محصول در طول ماههای نگهداری است.» وی تأکید کرد که مدیریت دقیق این دوره اهمیت زیادی دارد: «اگر کیورینگ ناقص باشد، حتی پیازی باکیفیت عالی در معرض پوسیدگی و افت وزن قرار میگیرد. از سوی دیگر، تأخیر بیش از حد نیز ممکن است باعث آفتابسوختگی و کاهش بازارپسندی شود.»