در گلبهار استان خراسان رضوی برگزار شد؛
نهمین کاروان ترویج بهرهوری با محوریت تغییر اقلیم و الگوی کشت ملی محصولات زراعی
به گزارش روابط عمومی موسسه آموزش و ترویج کشاورزی، نهمین کاروان ترویج بهرهوری ویژه الگوی کشت ملی محصولات زراعی با رویکرد تغییر اقلیم با حضور مسئولین جهاد کشاورزی، کارشناسان اجرایی، مروجان و نمایندگان معاونت علمی و فناوری موسسه آموزش و ترویج کشاورزی، چهارم آبان ماه ۱۴۰۴ در مزارع شهرستان گلبهار استان خراسان رضوی برگزار شد.
در این برنامه علمی و ترویجی، اهمیت تغییر الگوی کشت و مدیریت کشاورزی در مواجهه با تغییرات اقلیمی مورد تأکید قرار گرفت. همچنین کارشناسان شرکتکننده اعلام کردند که برنامهریزی الگوی کشت باید براساس آمایش سرزمین و پتانسیلهای هر منطقه، به ویژه محدودیتهای آب و خاک و در چارچوب سیاستهای امنیت غذایی کشور انجام شود.
مهدی عزیزی، پژوهشگر مروج ارشد و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، به تشریح اثرات تغییرات اقلیمی بر کشاورزی پرداخت. همچنین با اشاره به کاهش نزولات آسمانی، کاهش بارشها، افزایش دما و خشکی، توضیح داد که این تغییرات باعث کوتاهتر شدن زمستانها، طولانیتر شدن تابستانها و بینظمی در الگوهای اقلیمی شده است.
عزیزی افزود: «تغییر اقلیم ارتباط مستقیمی با افزایش دیاکسید کربن در جو دارد که حاصل فعالیتهای انسانی از جمله کشاورزی، صنعت و زندگی شهری است. اگرچه سهم کشور ما در تولید دیاکسید کربن نسبت به کشورهای صنعتی کمتر است، اما سیستم اقلیمی جهانی، تمام مناطق را تحت تأثیر قرار میدهد.
وی بر نیاز به برنامهریزی بلندمدت برای مقابله با تغییرات اقلیمی تأکید کرد و یادآور شد: «کشورهای پیشرفته برای ۵۰ تا ۱۰۰ سال آینده برنامهریزی کردهاند، در حالی که کشور ما اغلب در حالت واکنش سریع قرار دارد. اصلاح روشهای آبیاری، مدیریت خاک، انتخاب رقمهای مقاوم و تغییر الگوی کشت از راهکارهای کلیدی کاهش اثرات تغییرات اقلیمی است.
پژوهشگر مروج ارشد همچنین به افزایش دما و تبخیر، زودرس شدن گیاهان، کاهش منابع آب در دسترس، شور شدن خاکها و افزایش برداشت از آبهای زیرزمینی اشاره کرد و هشدار داد که منابع باقیمانده آب زیرزمینی در معرض خطر جدی قرار دارند.


