ضرورت مدیریت ویژه در مزارع تولید بذر سیب زمینی؛ بذر سالم؛ تولید پایدار
به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، احمد موسی پورگرجی، با بیان اینکه عوامل ویروسی یکی از مهمترین چالشهای تولید سیبزمینی در ایران و جهان به شمار میروند، اظهار داشت: «آلودگیهای ویروسی میتوانند بهصورت منفرد یا ترکیبی، خسارتی تا حدود 75 درصد به عملکرد سیبزمینی وارد کنند؛ ازاینرو توجه ویژه به تولید بذر سالم یک ضرورت اجتنابناپذیر است.»
رئیس بخش تحقیقات سبزی، صیفی و حبوبات آبی خاطرنشان کرد: از آنجا که مبارزه با ویروسها در سطح مزرعه عملاً امکانپذیر نیست، تنها راهکار مؤثر، پیشگیری است. این پیشگیری تنها از مسیر تولید بذر عاری از ویروس حاصل میشود و این موضوع نیازمند زنجیرهای دقیق از اقدامات، از سالمسازی اولیه تا تولید در مزرعههای کاملاً ایزوله است.
موسی پورگرجی با اشاره به مراحل تولید بذر سالم توضیح داد: سالمسازی گیاهچه اولین گام اساسی است که با استفاده از روشهای آزمایشگاهی و حذف کامل عوامل ویروسی انجام میشود، سپس کشت گیاهچههای سالم در گلخانههای استاندارد و کنترلشده، گام دوم است که از ورود هرگونه آلودگی ثانویه جلوگیری میکند وی افزود: در مرحله بعد انتقال به مزرعه تحت شرایط کاملاً ایزوله است؛ جایی که مدیریت ویژه، پایش مستمر و رعایت دقیق اصول بهزراعی، نقش تعیینکننده در حفظ سلامت بذر ایفا میکند
رئیس بخش تحقیقات سبزی، صیفی و حبوبات آبی تأکید کرد: «مزارع تولید بذر سیبزمینی باید با استانداردها و حساسیتی بسیار بالاتر از مزارع تولید سیبزمینی خوراکی مدیریت شوند. هرگونه کوتاهی در رعایت اصول بهزراعی، میتواند سلامت کل زنجیره تولید را به خطر بیندازد.»
وی در پایان گفت: «برای دستیابی به تولید پایدار و کاهش وابستگی کشور، توجه جدی به توسعه و حمایت از مزارع تولید بذر عاری از ویروس، یک ضرورت ملی است و باید در برنامهریزیهای زراعی استانها مورد توجه ویژه قرار گیرد.»


